Mondo Duplantis moet nog altijd 23 worden, maar donderdagavond wipte het Zweedse fenomeen voor de 53ste keer over de magische grens van zes meter. De kersverse Europese kampioen wipte op de polsstokwedstrijd van de Diamond League in Lausanne over 6m10. Ben Broeders legde beslag op de vijfde stek met een sprong over 5m70.

Daags voor de Diamond League in Lausanne staat traditiegetrouw een polsstokcompetitie op het menu. Aan het Meer van Genève werd het uitkijken naar Mondo Duplantis, die zichzelf afgelopen weekend opvolgde als Europees kampioen. Ook op Zwitserse bodem liet Duplantis niks aan het toeval over. Na gelukte sprongen op 5m60, 5m80 en 5m90 ging de lat naar 6m00. Op die hoogte had de 22-jarige atleet drie pogingen nodig.

In die derde poging schoot hij raak. Vervolgens richtte Duplantis met succes zijn pijlen op 6m10. Al was het ook hier in de derde poging pas dat de puzzelstukjes samenvielen, goed voor een verbetering van zijn eigen meetingrecord. In totaal heeft de Zweed nu al 53 sprongen over zes meter op zijn naam staan. En als het van Duplantis zelf afhangt, zal hij de komende jaren alleen maar hoger springen. Chris Nilsen en Ernest John Obiena vervolledigden het podium in Lausanne, een heruitgave dus van het WK in Eugene. Onze landgenoot Ben Broeders, die op het EK in München de finale niet haalde, spoelde zijn mindere prestatie door met een degelijke 5m70 en bijhorende vijfde plaats.