De Belgian Falcons zijn op hun allereerste EK knap zesde geworden op de 4x100m. Jordan Paquot verving een licht geblesseerde Simon Verherstraeten en snelde samen met Robin Vanderbemden, Ward Merckx en Kobe Vleminckx naar 39″01.

De Belgian Falcons hebben knap standgehouden tussen het sprintgeweld in de EK-finale van de 4x100m. Robin Vanderbemden mocht opnieuw de debatten openen. Hij kon het stokje als vijfde doorgeven aan Ward Merckx. Merckx kon de vijfde plaats niet vasthouden. Hij viel terug naar plaats zeven.

Vervolgens was het aan de enige nieuwkomer in het team, Jordan Paquot. Paquot kon geen plaatsen winnen, maar zag ook niemand extra over hem gaan. Slotloper Kobe Vleminckx haalde als slotloper nog eens alles uit de kast. Hij loodste het team knap naar de zesde plaats. Met 39″01 bleef hun BR uit de reeksen overeind.

De Falcons hadden echter stevig onder hun nieuwe recordtijd van 38″73 moeten duiken om nog plaatsen te winnen in de eindstand. Groot-Brittanië knalde overigens naar het goud in een kampioenschapsrecord van 37″67. Frankrijk en Polen werden tweede en derde.

Voor Robin Vanderbemden was het zijn derde wedstrijd op het EK. “Maar ik voelde me nog goed”, zei hij. “Ik heb de voorbije dagen wel een klein pijntje aan mijn voet opgelopen, maar het was te doen. Ik denk dat mijn wissel met Ward uitstekend verlopen is. Gelukkig heb ik wat kunnen genieten. Het is altijd een evenwicht zoeken tussen de ambiance aanvoelen en gefocust blijven, want je kan niet staan wuiven naar het publiek. In deze ploeg zit potentieel. Binnen twee jaar in Rome moeten we op een medaille mikken.”

Merckx is nog nieuw op dit niveau. “Het was een geweldige ervaring”, vertelde hij. “Ik denk wel dat we nog wat leergeld betalen. Mijn wissel met Jordan was niet optimaal. We hadden een risico genomen door hem vroeg te laten vertrekken, maar ik kwam er net niet bij en hij moest inhouden.”

Paquot verving de geblesseerde Verherstraeten. “Het was niet makkelijk om mijn focus te houden omdat ik eigenlijk reserve was, maar ik ben blij dat ik altijd geconcentreerd ben gebleven, want uiteindelijk moest ik toch nog lopen”, zei hij. “De ervaring en de sfeer is wat ik vooral ga meenemen van dit EK. Dat vergeet je niet snel. Een zesde plaats is een mooie opener om in de toekomst nog beter te doen.”

“Gezien de aanpassing in de opstelling die we hebben moeten doen, is dit super”, zei Vleminckx. “We duiken voor een tweede keer onder het oude Belgisch record. Zo’n sfeer in het stadion doet met iedereen iets. Ongelofelijk. We zijn nog maar enkele maanden bezig. Als we alles een beetje kunnen perfectioneren, hopelijk met wat meer steun van de federatie, kunnen we op termijn meespelen voor de medailles. Dit EK moet iedereen een boost geven om meer energie in dit project te steken. Op de aflossing hebben we véél meer medaillekansen dan individueel.”