Delphine Nkansa en Imke Vervaet zorgen voor een welgekomen lichtpuntje in deze vierde ochtendsessie van het EK in München. Zij konden in de reeksen van de 200m een plaats in de volgende ronde afdwingen. Nkansa sprintte naar plaats twee in haar reeks in een mooie 23″08, Vervaet evenaarde haar PR van 23″05 dankzij een heel sterk laatste stuk.

De dames op de 200m deden het uitstekend tijdens de reeksen op het EK. Delphine Nkansa kende weinig problemen tijdens de eerste reeks. Ze kwam in een gunstige positie de bocht uit en moest aan de eindmeet slechts voor één atleet het onderspit delven. Met 23″08 bleef ze amper een zucht boven haar persoonlijk record. Dat ticket voor de halve finale was binnen.

Daarna was het de beurt aan Imke Vervaet. Vervaet maakte het even spannend. Na 150m had de Belgian Cheetah nog een pak werk voor de boeg. Maar dat vuile werk knapte ze in de laatste 50m op fraaie wijze op. Ze veroverde nog de tweede plaats in 23″05, een evenaring van haar record.

Deze avond al staan de halve finales op het programma.

“Mijn bocht was niet zo goed”, analyseerde Vervaet achteraf. “Met mijn laatste stuk ben ik wel heel blij. Het blijft leuker om mensen in te halen dan wanneer ze jou voorbijsnellen. Hopelijk krijg ik vanavond die bocht juist en gaat dat PR er eindelijk aan. Deze evenaring geeft alleszins vertrouwen.”

Zit er meer in dan een halve finale? “Vorig jaar zei ik na de Olympische Spelen dat ik wel voor een finale wilde gaan. Ondertussen is het niveau zo omhoog gegaan dat ik er geen uitspraken meer over durf te doen. Ik wil een goede tijd lopen en dan zien we wel.”

Nkansa was gematigd tevreden. “Mijn wedstrijd was niet perfect, maar op het einde heb ik wel wat kunnen controleren”, zei zei. “Ik heb niet alles gegeven. Ergens droom ik wel van de finale. Het lijkt me haalbaarder dan op de 100 meter. Als ik zonder door te lopen al zo dicht bij mijn persoonlijk record kom, moet er wel iets mooi mogelijk zijn. Ik start alvast met het doel om onder de 23 seconden te lopen en de finale te halen. Met twee keer op een dag lopen verwacht ik geen al te grote problemen. Dat heb ik nog al gedaan.”