Cynthia Bolingo is helemaal back in business. Tijdens de Flanders Cup in Huizingen knalde de Belgische recordhoudster naar een fraaie 51″19 op de baanronde. Daarmee plaatst Bolingo zich als eerste landgenote op de 400m voor het EK in München. Dat deed ze nota bene in haar tweede wedstrijd van het seizoen. In haar spoor benaderde Hanne Claes de EK-limiet van 51″70. Claes liet met 51″85 tevens een dik persoonlijk record optekenen.

Vorige week maakte Cynthia Bolingo haar rentree in stijl. In haar eerste wedstrijd na een zware knieblessure zette Bolingo meteen een tijd van 52″08 neer. Amper een week later volgde een nieuwe kans in de jacht op de EK-limiet van 51″70. In Huizingen begon de atlete van CABW meteen stevig aan haar race. In de derby der Lage Landen, met onder meer Lisanne de Witte aan de start, ging Hanne Claes als enige mee met haar trainingsmaatje. Na 200m snelde Bolingo iets uitdrukkelijker naar de leiding, maar Claes moest niet al te veel terrein toegeven.

Het duo stevende duidelijk af op een snelle chrono. Voor Bolingo stopte de klok op 51″19. Daarmee is ze meteen afgetekend de snelste Belgische atlete op de 400m van dit jaar én schuift ze op naar de 13de plaats op de Europese jaarranglijst. Bolingo duikt met haar chrono ook ruim onder de EK-limiet van 51″70. Enkele maanden geleden leek het nog een verloren atletiekzomer te worden voor de Belgian Cheetah. Nu mag Bolingo alsnog opmaken voor een Europees kampioenschap.

Claes, die zich eerder al verzekerde van het EK op de 400m horden, verbeterde vorige week haar persoonlijk record op de 400m tot 52″67. Vandaag nam ze met met 51″85 opnieuw een stevige hap uit haar besttijd. De pupillen van Carole Bam zijn duidelijk klaar om in München zowel individueel als met de Belgian Cheetahs in actie te komen. Het EK gaat op 15 augustus van start.

Op de 1500m liet Jochem Vermeulen een prima indruk door met een straatlengte voorsprong te winnen in 3’37″25. Voor München is 3’36″00 vereist. Ook junior Noah Konteh maakte indruk met 3’43″88, een chrono die hem op de 11de plaats aller tijden brengt bij de junioren. Konteh komt begin augustus in actie op het WK voor junioren in het Colombiaanse Cali, weliswaar op 3.000m. Bij de vrouwen ging de zege naar Camille Muls in 4’16″83. Juniore Marie Bilo knokte zich in de top tien aller tijden bij de atleten onder 20 jaar met een tijd van 4’18″63. Bilo bevestigde op die manier haar WK-ticket richting Cali.

Simon Verherstraeten liep een sterke 100m en bracht zijn persoonlijk record naar 10″40, goed voor top vijftien aller tijden. Goed nieuws dus voor de Belgian Falcons in de aanloop naar het EK in München. Op de 800m doken twee landgenotes onder 2’04. Rani Baillievier legde beslag op de vierde stek in 2’03″27. Lotte Scheldeman scherpte haar PR aan met meer dan anderhalve seconde tot 2’03″92. Philip Milanov kwam eerder deze week nog in actie in de kwalificaties van het discuswerpen op het WK. In Huizingen liet de atleet van ACME 61m95 optekenen.