Vanessa Scaunet is er zoals verwacht niet in geslaagd om zich te verzekeren van de halve finales op de 800m. Scaunet kwam in actie in de vijfde van zes halve reeksen op de dubbele baanronde. De Belgische kampioene deed haar uiterste best om aan te sluiten bij grote namen zoals Raevyn Rogers, maar Scaunet kon geen vuist maken in de slotfase. Ze moest vrede nemen met een zevende stek in 2’04″07. Via de verliezende tijden was minstens 2’01″63 nodig. 

Vanessa Scaunet behoorde tot één van de landgenoten die op het nippertje werden opgevist voor het WK in Eugene. De Belgische kampioene op de 800m liet een hoogtestage schieten om naar haar allereerste WK in openlucht af te reizen. In de vijfde van zes reeksen maakte Scaunet in principe geen aanspraak op een plaats in de halve finales. Mits een snelle wedstrijd behoorde een PR tot de mogelijkheden, al kwam die verhoopte race er niet.

De Ethiopische Habitam Alemu kwam namelijk halfweg door in 1’00″74. Scaunet hing in achtste positie en zou een negatieve split nodig hebben voor een PR. Onze landgenote deed haar uiterste best, maar schoot zoals verwacht tekort. Ze finishte uiteindelijk op plaats zeven in haar reeks in 2’04″07, ruim twee seconden boven haar PR. Voor een ticket naar de halve finales was uiteindelijk 2’01″63 nodig via de verliezende tijden.

De snelste tijd in de reeksen kwam op naam van de Ethiopische Diribe Welteji met 1’58″83. Topfavorietes Athing Mu en Keely Hodgkinson plaatsten zich moeiteloos voor de volgende ronde.

“De ervaring was fantastisch”, zei Scaunet na afloop. “Op zo’n kampioenschap lopen in zo’n stadion, dat was de eerste keer. Maar met mijn prestatie ben ik niet tevreden. Ik had op een veel snellere tijd gehoopt, maar toen er na 500 meter versneld werd, zat ik al helemaal à bloc. Mijn plan was om zo lang mogelijk te volgen en op mijn eindschot te rekenen, maar dat kwam er niet uit. Mijn voorbereiding was niet ideaal. Na de Nacht van de Atletiek nam ik een week rust, en plots belden ze mij dat ik naar het WK mocht.”

De EK-deelname van Scaunet hangt op dezelfde manier aan een zijden draadje als haar aantreden in Eugene. “Ik sta 34e, en de top 32 mag lopen, dus het zal nog even afwachten worden. In principe ga ik deze keer wel meer voorbereidingstijd hebben, tenzij ze mij pas een week op voorhand bellen”, besloot de 800 meterspecialiste.