Shericka Jackson heeft voor het absolute hoogtepunt van de zevende WK-dag gezorgd in Eugene. De Jamaicaanse stormde op de 200m naar een onwaarschijnlijke 21″45, goed voor de tweede chrono aller tijden. Bij de mannen was er net zoals op de 100m sprake van een clean sweep. Noah Lyles knalde naar een Amerikaans record van 19″31 en schuift op de ranglijst aller tijden op naar plaats drie.

Twee zinderen finales moesten het publiek verwennen op donderdagavond. Bij de vrouwen werd het uitkijken naar een Jamaicaans duel tussen Shericka Jackson en 100m-winnares Shelly-Ann Fraser-Pryce. Op haar terrein was het Jackson die met overmacht naar het goud liep in een zinderende 21″45, amper 11 honderdsten boven het WR van Florence Griffith-Joyner én goed voor de tweede prestatie aller tijden. In haar zog behaalde Fraser-Pryce haar 14de WK-medaille met 21″81. Uittredend wereldkampioene Dina Asher-Smith vervolledigde het podium met 22″02.

De zege van Jackson gaat gepaard met enkele indrukwekkende statistieken. Ze is namelijk de eerste atlete ooit die erin slaag om goud, zilver en brons te winnen verspreid over 100m, 200m en 400m op wereldkampioenschappen in openlucht. Daarnaast is ze de eerste vrouw ooit die in hetzelfde seizoen drie keer onder 21″70 duikt én het seizoen zit er in principe nog niet op voor de Jamaicaanse spurtbom.

Bij de mannen was het al Amerika dat de klok sloeg. Er stond geen maat op titelverdediger Noah Lyles, die als een bezetene uit de bocht knalde en doorstoomde. Lyles klokte af na 19″32, een evenaring van het Amerikaans record van Michael Johnson én dus ook derde plaats op de ranking aller tijden. De tijd van de kersverse wereldkampioen werd echter gecorrigeerd naar 19″31, waardoor Lyles zich naast wereldkampioen ook Amerikaans recordhouder mag noemen. “Mijn tijd veranderde naar 31 en mijn hele wereld veranderde ook”, aldus een dolgelukkige Lyles na afloop. Kenneth Bednarek en tienersensatie Erriyon Knighton maakten het Amerikaans feestje compleet met zilver en brons in respectievelijk 19″77 en 19″80.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1550316571687411712

In de halve finales van de 800m stelde de Keniaanse olympische kampioen Emmanuel Korir al bij al vlot zijn stekje veilig door zijn reeks te winnen in 1’45”38. De Nederlander Tony van Diepen moest vrede nemen met een zesde plaats en is uitgeschakeld. Verder maakten vooral twee Algerijnen indruk met telkens een impressionant eindschot. In de tweede halve finale haalde Djamel Sedati het makkelijk in 1’45”44. In de laatste serie was Slimane Moula baas in 1’44”89.

In de reeksen van de 5.000 meter won de Oegandees Oscar Chelimo de eerste serie in 13’24”24. De grootste naam die sneuvelde was de Spanjaard Adel Mechaal, die pas 11de eindigde. In de tweede reeks was de Keniaan Jacob Krop de snelste in 13’13”30, al was het nummer twee Jakob Ingebrigtsen die de show verzorgde door al op meer dan 100 meter van het einde het publiek te groeten. De Ethiopische titelverdediger Muktar Edris liet geen grootste indruk en was pas zevende, maar overleefde wel via de verliezende tijden.