‘Hayward Magic’, zo wordt het gevoel in Hayward Field omschreven door de locals. Die magie kwam op de tweede WK-dag in Eugene bovendrijven. Fred Kerley voerde een Amerikaanse podium aan op de 100m. Voor Nederland werd het een dag van net niet én net wel. Sifan Hassan viel naast het podium op de 10.000m. Jessica Schilder bezorgde onze noorderburen een tweede medaille met brons in het kogelstoten en bijhorend nationaal record. In die finale was Chase Ealey voor eigen volk oppermachtig.

De 100m wordt op grote kampioenschappen traditioneel omschreven als het koningsnummer, maar bij de mannen ontbrak de olympische kampioen wel. Marcell Jacobs kreeg na de reeksen van de 100m opnieuw af te rekenen met last aan de hamstring en moest de halve finales laten schieten. Goed nieuws voor de Amerikanen, die met maar liefst vier alteten vertegenwoordigd werden in een razendspannende finale. Marvin Bracy leek tot de slometers aan de leiding te lopen, tot topfavoriet én de snelste man van het jaar Fred Kerley alsnog op en over zijn landgenoot knalde in 9″86. Bracy greep het zilver in 9″88 en twee duizendsten van een seconde later maakte Trayvon Bromell het Amerikaanse feestje compleet.

In de ochtendsessie leverde de 10.000m een eindsprint om u tegen te zeggen op. Wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey trok uiteindelijk aan het langste eind, al moest de Ethiopische daarvoor wel van haar lijn afwijken. In een beste wereldjaarprestatie van 30’09″94 verzekerde Gidey het goud, voor het Keniaanse duo Hellen ObiriMargaret Kipkemboi. Voor Sifan Hassan werd het nét niet. De Nederlandse die nog geen drie maanden training in de benen heeft, moest vrede nemen met de vierde stek en is uit op revanche tijdens de 5.000m.

Wie wél scoorde, was Jessica Schilder in de finale van het kogelstoten. De Nederlandse scherpte haar eigen nationaal record aan tot 19m77 én dat volstond net voor het brons, zeker omdat de Canadese Sarah Mitton ook goed was voor die prestatie. Schilder was tot twee keer toe goed voor 19m77 en dat gaf de doorslag. Chase Ealey hield voor eigen volk Lijiao Gong van een derde wereldtitel door haar kogel 20m49 ver te stoten.

Het Chinese verdriet voor de gemiste wereldtitel smolt als sneeuw voor de zon toen Jianan Wang in zijn zesde en laatste poging 8m36 ver zweefde. Wang sprong op die manier van de vijfde plaats naar de leiding in het verspringen. Olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou had geen antwoord klaar in zijn slotpoging en moest nederig het hoofd buigen voor de Chinees. De Zwitserse meerkamper Simon Ehammer legde beslag op de derde stek dankzij 8m16. Pawel Fajdek zorgde eerder op de dag voor een statistisch meesterwerkje. De Pool kroonde zich voor de vijfde keer op rij tot wereldkampioen in het hamerslingeren met een beste wereldjaarprestatie van 81m98 en is daardoor al sinds 2013 wereldkampioen. Zijn landgenoot Nowiciki en de Noor Henriksen vervolledigden het podium.

In de reeksen van de 100m bij de vrouwen maakte Dina Asher-Smith indruk. De regerende wereldkampioene op de 200m zette de snelste tijd van alle deelneemsters neer met 10″84. Shelly-Ann Fraser-Pryce kwam als enige in de buurt van de Britse sprintster met 10″87. Voor Ajla Del Ponte, vorig jaar nog goed voor de olympische finale, waren de reeksen het eindstation. De Zwitserse moest vrede nemen met 11″41. Verder kenden de grote favorieten geen problemen.