Een pijnlijke aftocht, zo kunnen de reeksen van 1500m omschreven worden voor Elise Vanderelst. De regerende Europese indoorkampioene leek in de eerste van drie reeksen kans te maken op een plaats in de halve finales. In de slotronde verloor de Belgische recordhoudster uitzicht op een ticket naar de volgende ronde. Ze werd slechts 11de in haar reeks en 35ste van de in totaal 42 atletes op de 1500m. Werk aan de winkel dus in de aanloop naar het EK in München.

Elise Vanderelst had zich de eerste van drie 1500m-reeksen op het WK in Eugene ongetwijfeld anders voorgesteld. Vanderelst leek nochtans tot en met de voorlaatste ronde aanspraak te maken op een ticket naar de halve finales. Bij de versnelling van toppers als Laura Muir liep het echter fout voor de Europese indoorkampioene. Vanderelst probeerde te versnellen, maar had geen antwoord klaar. Krampachtig bolde onze landgenote als 11de over de finish in een bijkomstige 4’10″45.

Uiteindelijk zou Vanderelst amper de 35ste tijd van 42 atleten neerzetten. Via de verliezende tijden was minstens 4’06″55 nodig. Na afloop reageerde de Belgische recordhoudster bijzonder emotioneel.

“Hier heb ik geen verklaring voor. Ik weet echt niet wat ik moet zeggen”, zei een diep teleurgestelde Vanderelst na afloop. “Alle voortekenen wezen in de juiste richting: mijn laatste wedstrijd in Heusden was goed, mijn laatste trainingen waren goed en zelfs de kiné zei dat mijn spieren heel ontspannen voelden.”

Vanderelst kreeg in Eugene nooit het juiste gevoel te pakken. “Van bij het begin voelde ik me niet top, een beetje zoals op de Memorial Van Damme vorig jaar, en toen er versneld werd kon ik gewoon niet”, klonk het. “Op de Memorial had ik een verklaring, want ik was moe van het lange seizoen, maar nu heb ik die uitleg niet. Ik heb dit jaar speciaal geen indoorseizoen gedraaid om nu frisser te zijn, en zo voelde ik me ook op training, maar vandaag was een totale offday.”

Een troost is dat er in augustus nog een EK volgt, in München. “Er is inderdaad nog een nieuw doel, gelukkig. Ik trek nog drie weken op stage naar Font-Romeu en Lozère en hoop op het EK beter te doen en op zijn minst eens een deftige chrono neer te zetten.”