Op de Franse beloftekampioenschappen in Albi heeft Delphine Nkansa uitgepakt op de 100m. De atlete van RESC, die recent haar neus aan het venster stak met onder meer een Belgische titel op de 200m, liep op Franse bodem naar een PR van 11″26. Al ging Nkansa in de finale nog sneller met 11″23, een tijd die haar een EK-ticket zou opleveren. Al blies de wind in die finale te fel in het voordeel. 

Amper 20 jaar is ze, maar sinds gisteren mag Delphine Nkansa zich de tweede Belgische performer aller tijden noemen op de 100m. Nkansa kwam in actie op de Franse belsftekampioenschappen én deed het uitstekend. In Albi was de atlete goed voor een PR van 11″36 in de reeksen, vervolgens duwde ze het gaspedaal volledig in tijdens de halve finale en finale. In die halve finale klokte ze af na 11″26, meteen goed voor een verbetering van haar kersvers PR met maar liefst één tiende.

Op de Belgische ranglijst aller tijden wipt de nieuwe naam in eigen land op en over onder meer Rani Rosius en Cynthia Bolingo naar de tweede plaats. Alleen Kim Gevaert (11″04) ging in het verleden sneller dan Nkansa, die de afgelopen jaren in Portugal en Frankrijk doorbracht. In de finale ging het overigens nog sneller met 11″23, wat onder normale omstandigheden een EK-ticket zou opleveren. De wind blies echter te veel in het voordeel voor Nkansa. Haar snelle chrono opent ook perspectieven voor het team op de 4x100m dat virtueel geplaatst is voor het EK in Berlijn.