Michael Somers heeft voor een kleine stunt gezorgd door in Leiden onder de EK-limiet te duiken op 10.000m. Tijdens het Nederlands kampioenschap op die afstand liep Somers naar een tijd van 27’53″50, een verbetering van zijn PR met bijna een minuut, maar vooral: ruim onder de EK-limiet van 28’15. Somers is momenteel de derde van de zes Belgen met de limiet op zak. Soufiane Bouchikhi bleef opnieuw onder de limiet met 28’10″22, maar blijft dus op zijn honger zitten. Nafi Thiam was in Leiden goed voor 13″66 op de 100m horden en 6m54 in het verspringen. 

“Nog één zomerseizoen alles op die piste”, dat vertelde Michael Somers in de aanloop naar het WK indoor in Belgrado. Somers (27) voegde zaterdagavond de daad bij het woord door zijn PR op de 10.000m te verpulveren. In Leiden liep Somers namelijk naar een tijd van 27’53″50, ruim onder de EK-limiet van 28’15 én vooral sneller dan de derde gekwalificeerde Belg op dit moment (Simon Debognies). Somers mag daardoor luidop dromen van het EK, nog meer zelfs als Bashir Abdi zou beslissen om niet deel te nemen aan de 10.000m in München.

Nog aan de start van die 10.000m: de onvermoeibare Soufiane Bouchikhi. Voor de derde keer in nog geen maand tijd maalde de atleet van RFCL 25 rondjes op de piste. Aan de finish leverde het hem een chrono van 28’10″22 op. Opnieuw een EK-limiet, maar opnieuw niet snel genoeg om over onder meer Robin Hendrix, Debognies en Somers te wippen richting een effectief ticket naar München.

Al was de blikvanger langs Belgische zijde niemand minder dan tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam. Net zoals vorig jaar opteerde de meerkampster voor de dubbel 100m horden – verspringen. Op de hoge horden deed Thiam het niet onaardig met 13″66, al bleef ze wel boven haar seizoensbeste van 13″58. In het verspringen zorgden de wisselende omstandigheden voor de nodige moeilijkheden. Een beste sprong van 6m54 met weliswaar te veel rugwind (+2,4m/s) was het resultaat voor Thiam.