Isaac Kimeli heeft zijn start van het zomerseizoen niet gemist. Tijdens de meeting Montreuil knalde de 28-jarige atleet 13’04”72 op de 5.000m. Daarmee verpulvert hij niet alleen zijn PR met bijna tien seconden, Kimeli doet ook ruimschoots beter dan de limiet voor het EK in München én het WK in Eugene. Op de Belgische ranglijst aller tijden springt hij over onder meer Bashir Abdi naar plaats drie. Tarik Moukrime dook voor het eerst in jaren onder 3’37 op de 1500m.

Na een winter die door hamstringproblemen geteisterd werd, was de honger bij Isaac Kimeli groot. Zo groot zelfs dat hij in het Franse Montreuil bij zijn terugkeer in competitie meteen de sloophamer bovenhaalde. Al verliep de wedstrijd op Franse bodem allerminst ideaal. De haas viel al na 2.500m weg, waardoor Kimeli in het gezelschap van een Oost-Afrikaanse delegatie het tempo moest onderhouden.

Het was Kimeli zelf die het tempo moest onderhouden. Onze landgenoot kon op weinig steun rekenen in de slotrondes en dat kostte hem aan de finish mogelijk een duik onder de magische grens van 13 minuten. Ontevreden kon hij echter niet zijn. Als tweede bolde de 28-jarige atleet over de finish in 13’04″72, goed voor de derde plaats op de Belgische ranglijst aller tijden en ruim sneller dan de gevraagde 13’13″50 en 13’24″00 voor respectievelijk het WK en EK. Kimeli is ook al zeker van deelname aan het EK en WK op de 10.000m.

Robin Hendrix en Simon Debognies zagen hun trainingsmakker, die de voorbije weken eenzaam en alleen op hoogtestage trok naar Kenia, een knalprestatie leveren. Een herhaling van de sterke prestaties op de 10.000m onlangs kwam er niet. Hendrix finishte op plaats negen in 13’32″55. Debognies viel buiten de top tien en moest vrede nemen met 13’44″40. Hugo Hay, de Fransman die samen met bovenstaande Belgen traint, kwam wel beter voor de dag. Hij klokte af na 13’12″14.

Moukrime sluipt dichter bij EK-limiet

Tarik Moukrime bewees de afgelopen weken al goed op dreef te zijn. Die lijn trok hij in Montreuil door. Onze landgenoot moest alleen de sterke Fransman Azedinne Habz voor zich dulden. Moukrime klokte af na 3’36″95, zijn eerste duik onder 3’37 sinds 2014 en zijn tweede tijd ooit. In datzelfde jaar kreeg hij de diagnose van klierkanker. Voor het EK in München is 3’36″00 nodig.

Verheyden en Baeten degelijk op Noorse bodem

Ruben Verheyden en Stijn Baeten trokken naar het Noorse Jessheim voor een 1500m. Europees beloftekampioen Verheyden kwam opnieuw sterk voor de dag. De atleet van EA klokte af na 3’37″95, zijn derde opeenvolgende chrono onder 3’38. De uitschieter en een mogelijk EK-ticket, waarvoor 3’36″00 vereist is, lijkt slechts een kwestie van tijd. Baeten leek in Noorwegen herboren. Hij legde beslag op de zevende stek in het zog van zijn landgenoot, maar belangrijker was de chrono van 3’38″24. Baeten, die eind vorig jaar de overstap maakte naar trainer Hendrik Plevoets die u mogelijk kent als coach van roeier Ward Lemmelijn, is opnieuw onder de mensen en droomt de komende weken net zoals Verheyden van de EK-limiet.

Tarik Moukrime – Foto: Golazo