In het vernieuwde Alexander Stadium in Birmingham vond zaterdagmiddag de tweede Diamond League van het nog prille zomerseizoen plaats. Dé absolute uitschieters vielen te noteren in de kampnummers met een monsterworp van Kristjan Ceh én twee straffe sprongen voorbij zeven meter van Malaika Mihambo. Keely Hodgkinson, Dina Asher-Smith en Matthew Hudson-Smith behaalden zeges op eigen bodem. Elise Vanderelst opende haar internationaal atletiekseizoen met een degelijke chrono op de 1500m. 

Birmingham is komende zomer de gaststad voor de Commonwealth Games en dat mochten de atleten in de Diamond League ondervinden op zaterdag. In het vernieuwde Alexander Stadium verzamelden héél wat sterren. Dé prestatie van de dag kwam op naam van Kristjan Ceh te staan. Het Sloveense discusfenomeen was in een monsterachtige derde poging goed voor 71m27, een verbetering van het Sloveens record én Diamond League-record. Ceh deed zomaar even vijf meter beter dan olympisch kampioen Daniel Stahl die vrede moest nemen met de derde stek.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1528032660886626312

Er viel nog zo’n straf verschil te noteren, namelijk in het verspringen bij de vrouwen. Malaika Mihambo vloog namelijk 7m09 ver, 43 centimeter verder dan de nummer twee Maryna Bekh-Romanchuk. Mihambo was in haar zesde en laatste poging ook nog goed voor 7m06 en mag zich voorlopig de beste verspringster van het jaar noemen. Ook de hoge horden bij de mannen leverden spektakel op. Voormalig olympisch kampioen Omar McLeod schoot als een raket uit de startblokken, maar zijn landgenoot en regerend olympisch kampioen Hansle Parchment kon dankzij een foutje van McLeod toch de bloemen pakken in een beste wereldjaarprestatie van 13″09.

Elise Vanderelst – Foto: Golazo

Sandi Morris wipte als enige over 4m73 in het polsstokspringen, opnieuw goed voor een beste wereldjaarprestatie. Ook op de 5.000m voor vrouwen werd de beste prestatie van het jaar neergezet. Dawit Seyaum noteerde 14’47″55. Geen beste wereldjaarprestatie op de 1500m bij de vrouwen, maar wél Belgische inbreng met Elise Vanderelst. De Europese indoorkampioene opende op de Interclub haar seizoen. In Birmingham kon ze voor het eerst de benen testen. Vanderelst nestelde zich in het tweede groepje en zou in de slotronde moeite hebben met de versnelling in dat groepje. Ze klokte af na 4’09″30, een degelijke chrono gezien het feit dat de atlete afgelopen winter niet in actie kwam op de indoorpiste. De afgelopen jaren liep Vanderelst telkens in de buurt van 4’09 tijdens haar eerste internationale competitie. De winst ging – tot groot jolijt van het thuispubliek – naar Laura Muir in 4’02″81.

De handen ging nogmaals op elkaar in het Alexander Stadium dankzij de stevige 800m van Keely Hodgkinson. De vice-olympisch kampioene controleerde de wedstrijd en knalde in de laatste 200 meter naar de zege in 1’58″63, een fractie boven de snelste tijd van 2022. Bij de mannen maakte Marco Arop met sprekend gemak het verschil op een gelijkaardige manier. De Canadees liep in 1’45″41 over de finish, bijna een seconde voor de nummers twee en drie. Dina Asher-Smith was de zoveelste Brit die het goed deed op eigen bodem.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1528027897876865024