Jakob Ingebrigtsen is back in business. Nadat hij op het WK indoor nog het hoofd moest buigen voor Samuel Tefera, opende de 21-jarige Noor gisteren zijn zomerseizoen in San Juan Capistrano. Ingebrigtsen remonteerde de Duitser Mohamed Mohumed in de slotronde van de 5.000m en haalde het in 13’02″03. Maureen Koster zorgde op diezelfde meeting voor de knapste Nederlandse prestatie. Koster dook onder de WK-limiet op 5.000m.

Jakob Ingebrigtsen bleek op het einde van het indoorseizoen dan toch niet onklopbaar. Het Noorse fenomeen moest in de WK-finale op de 1500m zijn meerdere erkennen in Samuel Tefera. Een positieve coronatest een dag later was mogelijk een verklaring voor het feit dat de olympische 1500m-kampioen niet voor de volle 100% kon meestrijden. In het Amerikaanse San Juan Capistrano begon de 21-jarige atleet aan zijn zomerseizoen met een voor zijn doen degelijke 5.000m.

Ingebrigtsen moest in de slotronde wel alles uit de kast halen om een verbluffend sterke Mohamed Mohumed voor te blijven. Ingebrigtsen dook onder 55 seconden in de slotronde en hield Mohumed zo van de zege in 13’02″03. De Duitser, onder meer al goed voor een zege tijdens de KBC Nacht in 2020, bolde ruim een seconde later over de streep, maar verpulverde zijn PR wel met net geen 14 seconden. Bij de vrouwen ging de zege op de 5.000m naar Natosha Rogers in 15’05″22. Maureen Koster pakte uit met een PR van 15’06″86 en mag zich daardoor opmaken voor het WK in Eugene. Minder verging het Diane van Es en Julia van Velthoven. Dat duo moest de strijd staken door respectievelijk hamstring- en achillespeesklachten.

De 800m leverde een Nederlandse overwinning op met Tony van Diepen. Al verbleekte de 1’47″10 van onze noorderbuur bij de vrouwenrace waarin vijf dames onder twee minuten bleven. Allie Wilson viel over de finish in 1’58″18. Op de 1500m snelde Gabriela Debues-Stafford naar de zege in 4’03″20. De ene Ingebrigtsen is de andere overigens niet. Henrik Ingebrigtsen, die tegenwoordig coach is van zijn jongere broer Jakob, kende een rotdag op de 10.000m en bleef maar net onder 29 minuten.

Henrik Ingebrigtsen – Foto: Maxime Delobel