De 46ste editie van de Allianz Memorial Van Damme kan rekenen op de komst van publiekslieveling Armand ‘Mondo’ Duplantis. Dat bevestigde meeting director Kim Gevaert tijdens de eerste persconferentie van de Memorial in 2022. Daarnaast wordt er zoals in 2020 gemikt op een aanval van het WR op de uurloop, ter ere Gaston Roelants, Miel Puttemans en Willy Polleunis die 50 jaar geleden drie WR’s verbeterden op één avond. 

De Allianz Memorial Van Damme is op 2 september al toe aan editie 46. Die 46ste Memorial zal in het teken staan van een bijzonder dag uit de Belgische geschiedenis. Op 20 september 1972 braken Gaston Roelants, Miel Puttemans en Willy Polleunis namelijk samen vijf wereldrecords. Roelants brak in Brussel het uurrecord en liep de beste wereldtijd op de 20 kilometer, Polleunis pakte het record op de tien mijl en Puttemans verbeterde de wereldrecords op de drie mijl en de 5.000m.

Om de vijftigste verjaardag van die mijlpaal te vieren, zal Memorial openen met een uurloop. In de corona-editie van 2020 vestigde Mo Farah het WR op dat atletiekonderdeel. Bashir Abdi was toen goed voor een beste prestatie aller tijden op de 20.000m. Op namen voor de recordaanval is het voorlopig wachten. Zeker is wel dat Gaston Roelants, Miel Puttemans en Willy Polleunis als eregasten zullen toekijken en supporteren. De baseline van de 46ste Memorial is dan ook ‘Where legends meet’. Tijdens de uurloop zal ook een aanval gedaan worden op het wereldrecord op de tien mijl en de 20.000m en aan het einde van de meeting komt er nog een aanval op de wereldrecords op de drie mijl en de 5.000 m.

Met Mondo Duplantis is de komst van één publiekslieveling alvast bevestigd. Vorig jaar vestigde het Zweedse fenomeen een meetingrecord van 6m05 in het polsstokspringen. Meer grote namen volgen de komende maanden. Golazo, de organisatie achter de Memorial, zal alles in het werk stellen om de Belgische medaillewinnaars van het WK in Eugene en EK in München naar het Koning Boudewijnstadion te krijgen op 2 september. Op donderdag 1 september mogen de mannelijke kogelstoters hun kans gaan in het centrum van Brussel op een nog nader te bepalen locatie.