Op de laatste dag van het WK indoor in Glasgow heeft Devynne Charlton haar eigen wereldrecord gekelderd. De Bahamiaanse vloog over de hoge horden in 7″65 en werd zo logischerwijs wereldkampioene. Ook de wereldtitels in het ver- en het hink-stap-springen werden uitgedeeld op dag drie. De halve fondnummers waren de kers op de taart van het kampioenschap.

Vanuit Belgische hoek zullen we deze laatste WK-dag met twee medailles niet snel vergeten, maar ook internationaal viel er op zondag nog heel wat moois te zien. Devynne Charlton was de topfavoriete op de hoge horden en loste de verwachtingen meer dan in. Ze ging nog sneller dan eerder dit seizoen toen ze het wereldrecord op haar naam zette. Deze keer klokte Charlton uit de Bahama’s 7″65, voor Cyréna Samba-Mayela en Pia Skrzyszowska. Nadine Visser uit Nederland ging er verrassend uit in de halve finale nadat het misliep op de eerste horde.

Een hoogtepunt in de voormiddagsessie was de gouden medaille van Thea Lafond. De hink-stap-springster uit het piepkleine Dominica, een Caribisch eiland met 70.000 inwoners, werd wereldkampioene door 15m01 te springen. Geëmotioneerd kreeg ze de zaal op de hand toen ze uitlegde hoeveel de prestatie voor haar land betekende. Op zaterdag had Hugues Fabrice Zango het bij de mannen gehaald met 17m53. In het verspringen werd ook de 7m-grens overschreden. Tara Davis-Woodhall ruilde haar cowboyhoed tijdelijk in voor een wereldkampioenenkroon.

Foto: Jeff Holmes for World Athletics Indoor Championships Glasgow 24

Op de halve fond bij de vrouwen was het Ethiopië boven. Freweyni Hailu triomfeerde voor Nikki Hiltz. Nieuw-Zeelander Geordie Beamish klopte twee Amerikanen op de metrische mijl bij de mannen. Tsige Duguma won de 800m voor publiekslievelinge Jemma Reekie. Een andere Britse thuisfavoriete mocht gisteren wel vieren. Molly Caudery pakte het goud in het polsstokspringen met een passage over 4m80. Eliza McCartney en Katie Moon beklommen mee het podium.

Een spraakmakende passage in de mixed zone gisteren was er van Miltiadis Tentoglou. De olympische verspringkampioen haalde het van Mattia Furlani op basis van zijn tweede beste sprong. Beide heren waren namelijk tot 8m22 gekomen. De Griek was achteraf not amused. De voorgestelde afschaffing van de afstootbalk in zijn discipline maakte frustratie los: “Als ze dat doen, ga ik hink-stap-springen. Het is een schande hoe ze de atleten passeren”.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in