Eliott Crestan heeft zich tijdens de reeksen van het WK indoor in Belgrado op knappe wijze kunnen plaatsen voor de finale. Crestan hield zich tijdens de tweede en derde ronde schuil en raasde in de laatste ronde naar voren. Met 1’48″53 en een tweede plaats is hij zeker van de finale. Voor Aurèle Vandeputte zit het toernooi erop. Vandeputte toonde lef in de eerste van vier reeksen, maar werd niet beloond. 

Geen halve finales op de 800m tijdens dit WK indoor, dus was het alle hens aan dek tijdens de reeksen. Zeker omdat enkel de eerste twee uit elke reeks rechtstreeks zouden doorstoten en er geen sprake was van verliezende tijden. Met Eliott Crestan en Aurèle Vandeputte hadden we twee ijzers in het vuur. Vandeputte mocht het als eerste proberen in de eerste reeks. De vice-Belgische kampioen liet zich niet doen op zijn allereerste WK in zaal. Vandeputte gokte door zich twee ronden op kop te zetten. Een dappere poging, maar al snel werd duidelijk dat onze landgenoot het niet zou houden. Vandeputte werd weer naar de achterhoede verwezen en moest achtervolgen. Een finaleticket kwam er dus niet. Met 1’49″59 zette hij wel de achttiende tijd van iedereen neer.

Daarna was het de beurt aan Crestan. De Belgische recordhouder kwam in de eerste ronde schijnbaar tegen zijn zin aan de leiding. Daarna liet hij zich terugzakken. Net voor het rinkelen van de bel schudde Crestan een stevige versnelling uit zijn benen. Hij zette zich achter Mariano Garcia, de voorlopig snelste man van het jaar, en volgde knap. Het duo kon zich lichtjes afscheiden van de rest waardoor de finale lonkte. Crestan kreeg het lastig in de laatste rechte lijn, maar hield vol. Dankzij zijn tweede plaats in 1’48″53 zien we hem terug in de finale. Elliot Giles, één van de topfavorieten, besloot niet van start te gaan.

“Ik heb ervoor gestreden. Ik wilde er alles aan doen om die top twee te halen, maar het moment als die grote kanonnen aanzetten, dan is het lastig. Je probeert dan naar buiten te komen, maar dat doet niet veel. Ik heb mijn uiterste best gedaan door de kop te nemen. In de laatste ronde zak ik er dan een beetje door. Ik probeer het liever op deze manier dan als vierde te starten en op diezelfde plaats te finishen. Het is belangrijk dat ik met ballen heb gelopen, zeker met het oog op de komende jaren”, vertelde Vandeputte na afloop.

“Voor het seizoen had ik niet het gevoel dat ik hier aan de start zou staan. Tijdens het seizoen heb ik wel een stap gezet en begon ik erin te geloven. Het BK was ideaal op die manier. Die limiet heeft er wel voor gezorgd dat de planning overhoop is gegooid. Al ben ik héél blij dat ik hier kan staan. Komende zomer wil ik héél graag naar het WK, maar puur qua prestatie denk ik meer te kunnen bewijzen op het EK. Daar is met geluk zelfs een finale mogelijk, want op een WK is het hoogst haalbare de halve finale”.

Een reactie van Eliott Crestan kan u hieronder bekijken.