De vijfde CrossCup-manche van het 40ste seizoen heeft het nodige spektakel opgeleverd. In Hannuit mocht olympisch kampioene Peruth Chemutai het zegegebaar maken. Chemutai haalde het van de Keniaanse Beatrice Chebet en haar Oegandese landgenote Prisca Chesang. Lisa Rooms was dan weer de beste landgenote, voor Belgisch kampioene Mieke Gorissen. Op de korte cross stond er geen maat op Elise Vanderelst.

In meer dan 40 jaar CrossCup verscheen er nooit een regerende olympische kampioen aan de start van een manche. Daar kwam in Hannuit verandering in. Peruth Chemutai, die zich afgelopen zomer tot olympisch kampioene kroonde op de 3.000m steeple, had duidelijk zin in haar eerste wedstrijd van 2022. In heroïsche omstandigheden ging de Oegandese meteen aan de boom schudden. De Keniaanse Beatrice Chebet en Oegandese Prisca Chesang probeerden aan te klampen in de openingsfase. Chesang was het eerste kind van de rekening. Ook Chebet moest ongeveer halfweg koers de rol lossen. Chemutai bleef, ondanks de felle windstoten, een bijzonder hoog tempo ontwikkelen. Aan de streep had ze ruim tien seconden voorsprong op Chebet. Die laatste deed wel een uitstekende zaak in de strijd om het klassement van de World Athletics Cross Country Tour.

De wedstrijd in de wedstrijd was die tussen de beste Belgen. Lisa Rooms en Mieke Gorissen hielden tot en met het ingaan van de slotronde gelijke tred. Gorissen, die een goede zaak hoopte te doen in het CrossCup-klassement, leek de bovenhand te halen. De marathonloopster had echter niet op het sterke eindschot van Rooms gerekend. De leidster in de CrossCup finishte namelijk als zevende en eerste landgenote. Gorissen volgde een handvol seconden later als achtste op ruim anderhalve minuut van Chemutai. Gorissen wipt ondanks het feit dat ze na Rooms finishte wel over de atlete van AVLO naar de eerste plaats in het klassement. Het resultaat op het BK geeft de doorslag over wie het eindklassement wint. Sofie Van Accom vervolledigde de Belgische top drie. Chloé Herbiet werd vierde landgenote en mocht de trui van LBFA-kampioene in ontvangst nemen.

Op de korte cross bij de vrouwen was Elise Vanderelst ongenaakbaar. Na haar zeldzame nederlaag in Diest vorige week wilde de Europese indoorkampioene op de 1500m duidelijk orde op zaken stellen. Vanderelst ging er al in de eerste hectometers vandoor. Niemand zou ook maar in haar buurt komen. Annelies Nijssen deed met een tweede plaats nog één plekje beter dan in Diest. Regerend Belgisch kampioene op de korte cross, Lotte Scheldeman, legde beslag op de derde stek. Jenna Wyns, de winnares in Diest vorige week, moest op doktersadvies verstek geven voor de manche in Hannuit.

Elise Vanderelst – Foto: David Pintens voor CrossCup