De eerste CrossCup-manche van het nieuwe jaar werd er meteen eentje om in te kaderen. Het gloednieuwe parcours op het Provinciedomein Halve Maan in Diest leverde spektakel op. Jenna Wyns zorgde voor de verrassing van de dag op de korte cross door Elise Vanderelst voor te blijven. Een Brits kwartet was oppermachtig in de lange cross, maar Mieke Gorissen legde zoals verwacht beslag op de vijfde stek en werd dus ook eerste landgenote voor Lisa Rooms. De reacties van de vrouwelijke toppers in Diest leest u hier.

Jenna Wyns – Winnares korte cross

“Ik had vooraf niet echt een wedstrijdplan. Normaal kijk ik even de kat uit de boom om te zien hoe de race zich ontplooit, maar de aanloopstrook is hier niet zo lang. Ik wist dus dat ik voor een snelle start moest kiezen. Daardoor liep ik meteen aan de leiding en besloot ik het tempo hoog te houden om te zien wie er zou volgen. Vorige week kon ik door ziekte een hele week niet trainen. Ik heb dan ook lang getwijfeld of ik hier zou meelopen, maar de test van vrijdag verliep eigenlijk heel goed. Het was achteraf gezien een goede keuze om deel te nemen. Altijd leuk om een Europese kampioen te kloppen. Mijn focus ligt op de korte cross, maar ik neem naast de CrossCups ook het BK indoor voor mijn rekening.”

Mieke Gorissen – Vijfde en eerste landgenote lange cross

“Het heeft toch wat tijd gevraagd om te herstellen na mijn coronabesmetting. Toen ik een eerste keer uit isolatie kwam, werd ik na een kilometer al licht in het hoofd. Mijn sportarts heeft mij op het hart gedrukt om geen risico’s te nemen, dus ik heb het echt wel even rustig aan gedaan. In het begin van de cross ging het goed, maar dan kwam ronde drie en voelde ik de motor sputteren. Ik zat op mijn limiet dus het moest niet te lang meer duren. Toen ik hoorde afroepen dat de eerste Britse bijna aan de finish was, was ik dan ook superblij. Het was een heel zwaar maar tegelijk heel mooi parcours. Het had een beetje van alles te bieden. Volgende week in Hannuit zal ik er ook bij zijn. Mijn verwachtingen voor Hannuit en het BK durf ik nog niet goed uitspreken. Ik ga het gewoon op mij laten afkomen.”

Lisa Rooms – Tweede landgenote lange cross

“Nee, ik stond niet met revanchegevoelens aan de start vandaag. De CrossCup in Roeselare en de soap rond het EK heb ik min of meer kunnen afsluiten. Ik was vandaag vooral blij dat ik nog eens kon crossen. In ronde drie kreeg ik het even lastig, maar op het einde kon ik nog dichter komen. Mijn slotronde en het eindresultaat stemmen mij allebei heel tevreden. Persoonlijk vind ik de aanwezigheid van buitenlandse concurrentie een grote meerwaarde. Zij maakten de wedstrijd hard. Zo’n atleten aan de start hebben geeft ook veel waarde aan de cross. Het is leuk om te zien dat Mieke (Gorissen, red.) in hun buurt kan blijven. Ik ben nog steeds leider in het klassement, maar ik weet dat ik Mieke moet kloppen om die positie vast te houden. Zeg nooit nooit, want vandaag bedroeg het verschil ook maar tien seconden, maar het zal moeilijk worden. Ik zal in Hannuit en Brussel sowieso lopen om te winnen.”

Mieke Gorissen – Foto: Lucien Lambotte voor CrossCup