De Spanjaard Adel Mechaal heeft op de New Balance Indoor Grand Prix in New York het Europees record op de 3.000m scherper gesteld. Mechaal snelde naar een tijd van 7’30″82 en doet zo ruim anderhalve seconde beter dan zijn landgenoot Sergio Sanchez in 2010. Grant Holloway maakte zijn terugkeer op de hoge horden in stijl. De wereldrecordhouder klokte af na 7″37.

Adel Mechaal kan nu al van een geslaagd jaar spreken. De 31-jarige Spanjaard was al goed voor een snelle 3.000m in zaal én de Spaanse veldlooptitel. Op de New Balance Indoor Grand Prix in New York voegde Mechaal een Europees record toe aan zijn indrukwekkend parcours van de afgelopen weken. Na sterk haaswerk ging Mechaal zelf aan de boom schudden in de slotfase van de 3.000m. Met een straat voorsprong snelde hij naar een tijd van 7’30″82, ruim anderhalve seconde beter dan het Europees record van zijn landgenoot Sergio Sanchez.

Hij was overigens niet de enige Spanjaard die een reden had voor een feestje. Mariano Garcia stormde namelijk in de slotronde van de 800m weg van alles en iedereen. Garcia klokte af na 1’45″12, goed voor een beste wereldjaarprestatie én een Spaans record. Onze noorderbuur Tony van Diepen werd knap derde met 1’46″49. Bij de vrouwen ging de zege zoals verwacht naar Natoya Goule. Met een indrukwekkende 1’59″62 is ze voorlopig de snelste vrouw van het moment. Esther Guerrero maakte het Spaanse feestje compleet door de 1500m op haar naam te schrijven.

Grant Holloway – Foto: Erik Van Leeuwen

Grant Holloway maakte zijn terugkeer op de hoge horden in een door Amerikanen gedomineerd deelnemersveld. Holloway snelde in zijn eerste wedstrijd van het seizoen op de 60m horden naar een stevige beste wereldjaarprestatie van 7″37, acht honderdsten boven zijn eigen WR. Hij doet zo ook beter dan zijn snelste opener ooit, aangezien hij vorig jaar 7″38 noteerde in zijn openingswedstrijd. De komende weken wil de Amerikaan jacht maken op zijn recordtijd. Holloway heeft van het WK indoor een doel gemaakt. Bij de vrouwen ging de zege naar de Jamaicaanse Danielle Williams in een tijd van 7″83.

200m-specialist Noah Lyles was de beste op de 60m. Lyles noteerde een PR van 6″65. Al maakte zijn landgenote Mikiah Brisco meer indruk bij de vrouwen door een beste wereldjaarprestatie van 7″07 neer te zetten. Trayvon Bromell, de snelste man op de 100m in 2021, maakte een uitstapje naar de 200m in zaal. Bromell was goed voor een tijd van 20″64 in zijn tweede en meteen ook laatste race van het indoorseizoen.