In het Zwitserse Lausanne stond er na de verkiezing van Dorbromir Karamarinov als voorzitter van European Athletics ook het jaarlijkse Golden Tracks-gala op de planning. Sifan Hassan en Karsten Warholm werden verkozen tot Europese Atleten van het Jaar. Femke Bol en Sasha Zhoya vielen in de prijzen als ‘Rising Stars’. Nafi Thiam maakte geen deel uit van de laatste drie kandidaten om het tot Europees Atlete van het Jaar te schoppen. 

Het einde van het pisteseizoen luidt meestal het begin van het crossseizoen in, maar daarnaast worden ook héél wat prijzen uitgedeeld. Op zaterdagavond was het de beurt aan de Europese atleten, die in Lausanne werden verwacht. In de thuishaven van European Athletics stond het Golden Tracks-gala in het teken van vier hoofdprijzen. Sifan Hassan was de méér dan terechte Atlete van het Jaar. Hassan won in Tokio maar liefst drie medailles, waarvan twee keer goud op de 5.000m en 10.000m. Het is de allereerste keer dat de Nederlandse de trofee wint. Hassan was zelf niet aanwezig in Zwitserland. Anita Wlodarczyk en Mariya Lasitstekene, die in 2019 eindlaureate was, grepen dus naast de hoofdprijs. Nafi Thiam was één van de negen genomineerden op de shortlist, maar haalde de top drie dus niet. Daarvoor had onze landgenote meer stemmen moeten ronselen via sociale media.

Bij de mannen was het niet toevallig Karsten Warholm die zich het komende jaar Europees Atleet van het Jaar mag noemen. Warholm verbrak het WR op de lage horden tot twee keer toe. Vooral de magistrale 45″94 tijdens de olympische finale in Tokio was weergaloos. Warholm kreeg meer stemmen dan Armand ‘Mondo’ Duplantis en de Marcell Jacobs. Hij volgt zichzelf op nadat hij in 2019 al verkozen werd tot Europees Atleet van het Jaar.

Voor de grootste talenten werd er in Lausanne ook een prijs voorzien: de ‘Rising Star Award’. Femke Bol werd terecht bekroond voor haar wonderjaar, met onder meer een Europese indoortitel op de vlakke 400m, olympisch brons op de 400m horden én een Europees record. Bol haalde het van Keely Hodgkinson en Rhasidat Adeleke. Bij de mannen ging de trofee voor ‘Rising Star’ naar junior Sasha Zhoya. Het Franse wonderkind op de horden snelde op het WK in Nairobi naar een waanzinnige chrono van 12″72. Zhoya, die in juni ook naar de Europese juniorentitel stoomde, lijkt de man te gaan worden vanuit Europese hoek om de komende jaren de strijd aan te gaan met ene Grant Holloway. Komende winter maakt Zhoya zijn opwachting op de seniorenhoogte.

Sasha Zhoya – Foto: World Athletics