Yalemzerf Yehualaw heeft het wereldrecord op de halve marathon stevig aangescherpt. Tijdens de Antrim Coast Half Marathon in Noord-Ierland snelde de Ethiopische naar een tijd van 1u03:43, net geen 20 seconden sneller dan het WR van de Keniaanse Ruth Chepngetich eerder dit jaar. De 22-jarige atlete mag zich zo de eerste vrouw noemen die onder 1u04 duikt op de halve marathon. 

Er is opnieuw een wereldrecord gesneuveld in 2021. In Noord-Ierland liep Yalemzerf Yehualaw namelijk naar de snelste halve marathon ooit door een vrouw. Yehualaw was op de Antrim Coast Half Marathon goed voor een tijd van 1u03:43, bijna 20 seconden beter dan de recordtijd van Ruth Chepngetich eerder dit jaar in Istanbul. Yehualaw kon tijdens haar halve marathon rekenen op haaswerk van twee Nederlandse heren met Roy Hoornweg en Mohamed Ali. Na tien kilometer passeerde het trio op schema in 30’22, vervolgens ging Ali op vraag van de bronzen medaillewinnares van het WK halve marathon van vorig jaar nog licht versnellen. Vijf kilometer later bleek een historische duik onder 1u04 tot de mogelijkheden te behoren.

“Dit is een droom doe uitkomt. Hier werk ik al héél mijn leven voor. In Istanbul greep ik nog naast het record, maar nu ben ik enorm gelukkig”, klonk het bij de atlete van het NN Running Team. Om u een idee te geven: Yehualaw moet met haar 1u03:43 amper vier Belgische mannen voor zich dulden in 2021. Bij de mannen in Noord-Ierland overigens geen recordtijden, maar wel een Ethiopische zege op naam van Jemal Yimer in 1u00:31.