Elise Vanderelst plaatste zich maandag met de verliezende tijden voor de halve finales van de 1.500 meter in Tokio. Het was bibberen tot na afloop van de laatste reeks, maar uiteindelijk volstond haar 4’05″63 om door te stoten.

Na haar eigen reeks stond Vanderelst vanuit de tribune toe te kijken naar de andere reeksen, hopend dat haar negende plaats uit de eerste reeks zou volstaan. “Ik zat te hopen dat het trager zou gaan en het was spannend tot op het einde”, zei ze na afloop. “Uiteindelijk is het gelukkig goedgekomen.”

Het werd iets moeilijk dan verwacht, maar de Europese indoorkampioene is toch vooral blij dat ze de reeksen overleefd heeft. “Mijn doel is bereikt. Ik mag tevreden zijn. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan, maar ik ben altijd attent meegeschoven. Op het einde miste ik wat frisheid om nog meer mee te strijden, maar ik loop wel de tweede chrono uit mijn carrière, dus slecht is dat niet.”

Vanderelst zette relatief vroeg aan. Een tactiek op zijn Crestans? “Zo kan je het noemen”, luidde het. “Ik wilde op tijd aanzetten uit schrik om ingesloten te geraken.” Het leverde de tweede chrono uit haar carrière op, en dat bij temperaturen ruim boven de 35 graden, al tilt Vanderelst zelf niet zo zwaar aan de omstandigheden. “Het is niet makkelijk, maar ondertussen ben ik wel al meerdere weken in Japan, dus het valt mee. Ik ben ook iemand die hitte verkiest boven koude.”

Nu haar doel bereikt is, legt de 1500 meterspecialiste zichzelf geen druk meer op. “Voor de halve finale ga ik me niet meer te veel doelen stellen. Mijn ambitie was de halve finale en dat is gelukt, maar er kan natuurlijk altijd vanalles gebeuren in die halve finale”, besloot ze.