De Belgische Mixed Relay heeft zich op de 4×400 meter rechtstreeks geplaatst voor de finale. Slotloper Jonathan Borlée loodste de ploeg in een nationale recordtijd van 3’12″75 naar de finale na de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. Het Belgische kwartet met startloper Alexander Doom, Imke Vervaet, Camille Laus en Borlée schoof nog een plaatsje op na een terechte diskwalificatie bij de Amerikanen. Vervolgens kwam het nieuws dat ook het team van de Dominicaanse Republiek een ‘DQ’ achter haar naam kreeg. Zo trekt ons team op de Mixed Relay als vijfde naar de finale van morgen.

De Belgen zijn op een fantastische manier aan de Olympische Spelen in Tokio begonnen. De eerste landgenoten die op het atletiektoernooi in actie kwamen, waren de atleten op de Mixed Relay. Startloper Alexander Doom ging sterk van start en zette Imke Vervaet op weg in de jacht op een plaatsje in de top drie. Vervaet moest even inhouden om niet ingesloten te raken, maar vocht sterk terug in de slotfase. De atlete van RCG gaf de stok door aan Camille Laus, die zich van de vijfde naar de vierde plaats knokte en slotloper Jonathan Borlée op pad stuurde. Het Nigeriaanse kwartet liep op dat moment nog aan de leiding, voornamelijk omdat zij een man als derde loper hadden ingezet. De teams van de Verenigde Staten, Dominicaanse Republiek en de Belgen walsten over de Nigeriaanse slotloopster. Borlée knalde voorbij Luguelin Santos, maar onze landgenoot hield in de slotmeters duidelijk in.

Daardoor ging Santos toch nog op en over Borlée. De Belgen finishten zo als derde in een nieuw Belgische record van 3’12″75. Op dat moment was echter al duidelijk dat de Amerikanen, die als eerste over de streep bolden, gediskwalificeerd zouden worden na een grondige fout bij de eerste aflossing. De VS had duidelijk grondig nagedacht  over de tactiek om hun mannelijke startloper enkele extra meters te laten afleggen, maar die tactiek zou hen dus een finaleplaats en medaillekans kosten. Nog geen vijf minuten later werden ook de Dominicanen uit de uitslag geschrapt, omdat Anabel Ventura zich in laatste instantie verplaatste met het oog op de stokwissel.

In totaal waren de Belgen met hun nationaal record van 3’12″75 goed voor de vijfde tijd van alle teams in de reeksen. Polen zette met 3’10″44 een Europees record neer op de nieuwste olympische discipline in de atletiekwereld. In totaal sneuvelden maar liefst 11 nationale én drie continentale records. Morgen kunnen de Belgen volop op een medaille mikken. De vraag is natuurlijk of Cynthia Bolingo kan worden opgesteld.