Isaac Kimeli heeft zijn ambities niet kunnen waarmaken in de rechtstreekse finale van de 10.000 meter bij de Olympische Spelen in Tokio. Hij finishte als achttiende in 28’31″91.

Kimeli liep de hele wedstrijd middenin het pak, tussen plaats tien en vijftien. Hij zat steeds goed gepositioneerd tegen de koord. Toen de wedstrijd openbrak op twee kilometer van het eind, moest hij helaas meteen passen. Daarna werd het een zware toch richting finish.

De Oegandees Stephen Kissa ging er in de eerste kilometers in zijn eentje vandoor, maar gaf halverwege de koers op. Het ging traag, met passages in 8’23 aan 3.000 meter en 14’08 aan 5.000 meter. De Ethiopiër Selemon Barega had in het slot nog de meeste reserves en sleepte de olympische titel in de wacht in 27’43″22. Zilver was voor de Oegandese wereldrecordhouder Joshua Cheptegei in 27’43″63, brons voor zijn landgenoot Jacob Kiplimo in 27’43″88.