Eén week voor de cruciale World Relays in de Bahama’s testten heel wat Belgen de vorm op het Curaçao SprintFest, in veel gevallen met een mooie chrono als resultaat. De 4x100m-mannen waren zelfs al goed voor nieuw Belgisch record. Naomi Van den Broeck klokte in haar eerste race van het seizoen een persoonlijk record van 51″62 op de 400m. Lotte van Lent dook bijna een kwart van een seconde onder het hare en liet 11″42 optekenen over 100m.

Aankomend weekend staat met de World Relays de eerste topafspraak van de zomer op het programma. Tijdens het WK aflossingen wordt namelijk het grootste deel van de tickets voor de Olympische Spelen verdeeld. Ons land heeft ijzers in het vuur op elk van de vijf proeven en trekt met ambitie naar de Bahama’s. Een acclimatiseringsstage in Curaçao – waar ook Nederland, Zwitserland en Oekraïne zich voorbereiden – moet de Belgische kansen op olympische deelname optimaliseren. Om kleur te geven aan het trainingskamp en al een wedstrijd in de benen te hebben, tekende de Belgische delegatie present op het Curaçao SprintFest.

Voor de 4x100m-teams werd de perfecte generale repetitie georganiseerd, elke ploeg kreeg twee reeksen om te experimenteren tegen opponenten van formaat. De Falcons traden op volle sterkte aan met Kobe Vleminckx als startloper, gevolgd door Ward Merckx, Antoine Snyders en Simon Verherstraeten. Het kwartet bracht de stok rond in 38″68, vijf honderdsten sneller dan het Belgisch record dat de jongens van Lieve Van Mechelen twee jaar geleden op het EK in München presteerden. De tweede oefenkans lieten ze aan zich voorbij gaan om zich ook afzonderlijk nog eens te bewijzen. Vleminckx was in 10″30 de snelste van de hoop, van kortbij gevolgd door Verherstraeten. Voor hem is 10″33 een PR van zeven honderdsten. Valentijn Hoornaert, Jordan Paquot en Emiel Botterman klokten respectievelijk 10″41, 10″47 en 10″49. Die laatste pitste daarmee vier honderdsten af van zijn vorige toptijd.

Foto: Jolien De Bock

De Rockets kwamen wel twee keer in actie waardoor de zes afgevaardigde atletes elk hun kans kregen om te tonen dat ze een plaatsje in de basis verdienen. Kopvrouwen Rani Rosius en Delphine Nkansa bleven staan op positie twee en vier. In de eerste reeks, met Lotte Van Lent als startloopster en Janie De Naeyer op plek drie kwamen de Rockets tot 43″81. Drie kwartier later kwam het Belgische ensemble tot 43″30 met Rani Vincke en Elise Mehuys in de ploeg. Van het BR (42″54) van de olympische kampioenes van Peking zijn ze nog een stuk verwijderd, maar het is wel met bijna drie tienden voorsprong de snelste chrono die deze generatie ooit kon lopen. Op de individuele 100m was het Van Lent die de meest indrukwekkende prestatie in huis had. Zij verbeterde haar eigen PR met 23 honderdsten om bij 11″42 uit te komen en in de Belgische all time ranking naar een gedeelde elfde plaats op te klimmen. Ook De Naeyer ging drie honderdsten sneller dan ooit tevoren en liet de klok op 11″49 stoppen. Vincke en Mehuys waren goed voor 11″56 en 11″67.

Foto: Jeroen De Meyer

Naomi Van den Broeck trekt goede indoorvorm door

Niet alleen in de aflossingen, maar ook op de individuele nummers was er heel wat Belgisch moois te zien. Naomi Van den Broeck stelde deze winter haar indoorrecords een stuk scherper en gaat in de openlucht gewoon door op haar elan. De Cheetah was op de 400m goed voor 51″62, 11 honderdsten beter dan haar vorige record van twee jaar geleden. De nog altijd maar 21-jarige Liefde Schoemaker keerde na een aantal moeilijke jaren terug in de selectie en bewees dat ze haar plaatsje niet gestolen heeft. Ze klokte met 53″62 haar beste chrono sinds 2021. Cathelijn Peeters won de 400m in 51″08 en wordt met die tijd de vierde Nederlandse ooit. De baanronde bij de mannen werd door Robin Vanderbemden aangegrepen om aan het seizoen te beginnen met een sub-46″. Hij bleef Florent Mabille, die naar 46″10 sprintte, exact twee tienden voor. Liemarvin Bonevacia is sinds deze maand de 35 voorbij en vierde dat met een Europees record in zijn nieuwe leeftijdscategorie. De Nederlander zette 45″21 neer.

Liefde Schoemaker – Foto: Quinten Lafort

Tot slot waren er ook nog twee ongebruikelijke afstanden. Christian Iguacel klokte 32″77 op de 300m om collega-wereldkampioen Jonathan Sacoor (32″95) te remonteren. Helena Ponette was in 37″28 de snelste van een viertal Cheetahs. Imke Vervaet, Camille Laus en Kylie Lambert volgden in 37″37, 37″79 en 37″88. Allemaal bleven ze de Oekraïense Viktoria Tkachuk voor. Antoine Snyders presteerde op de 150m 15″42. Vervaet (17″51), Van den Broeck (17″68) en Lambert (17″81) zagen daar hoe Lieke Klaver onder de 17 secondengrens dook en Femke Bol overwon. De Nederlandse wereldsterren hadden eerder 11″33 en 11″47 geklokt op de voor hen iets te korte 100m.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in