Bashir Abdi heeft vertrouwen getankt tijdens zijn laatste generale repetitie met het oog op de olympische marathon in Sapporo begin augustus. Abdi kwam in Gentbrugge aan de start van de ‘Halve Marathon 2 Tokyo’, een event dat georganiseerd werd door zijn boezemvriend en voormalig atleet Bert Misplon. Abdi kon tot en met kilometer 16 op sterk haaswerk rekenen van een Ethiopische atleet. Aan de finish zou hij slechts 12 seconden boven het BR van Mohammed Mourhit blijven met een chrono van 1u00:30.

Bashir Abdi heeft zijn laatste voorbereidingswedstrijd met het oog op de Olympische Spelen erop zitten. Abdi opteerde na zijn PR op de 10.000m vorige week in Birmingham voor de ‘Halve Marathon 2 Tokyo’ in Gentbrugge. In eigen streek liep de Belgische recordhouder op de marathon naar een sterke chrono van 1u00:30, slechts 12 seconden boven het BR van Mohammed Mourhit. Abdi kon onderweg op puik haaswerk van Abrar Osman, een collega uit Eritrea, rekenen. Daardoor kon hij in een relatieve zetel de slotfase van het bochtige parcours afhaspelen. Met zijn chrono schuift hij op van de zesde naar de tweede plaats op de ranking aller tijden in België.

Voor Abdi was de halve marathon in eigen regio de laatste grote test alvorens hij op hoogtestage trekt in functie van de Olympische Spelen in Tokio. De olympische marathon wordt afgewerkt in Sapporo. De atleet van RCG had tijdens zijn generale repetitie geen idee dat hij zo dicht in de buurt van het BR zat. “Ik had helemaal niet in de gaten dat ik zo dicht bij het Belgisch record liep. Als ik dat geweten had, dan zou ik misschien nog wat versneld zijn. Het doel was eigenlijk om op marathontempo te lopen, dus dit doet het beste verhopen met het oog op Sapporo. Op termijn wil ik zeker het BR op de halve marathon grijpen”, hijgde Abdi uit. Nicolaï Saké legde beslag op de derde stek in een tijd van 1u05:00. Bij de vrouwen was Karen Van Proeyen de beste met een chrono onder 1u16.