De meeting in het Zwitserse Genève heeft een tweede Belgische topprestatie opgeleverd. Na een evenaring van het BR op de lage horden door Paulien Couckuyt knalde Ismael Debjani namelijk naar de zege in een nieuw BR op de 1500m. Debjani bleef met 3’33″06 ruim onder zijn eigen 3’33″70 én ook onder de olympische limiet van 3’35. Ruben Verheyden bleef ruim onder de EK-limiet voor beloften en is voorlopig de derde Belgische belofte van het moment met 3’39″44. 

Ismael Debjani deed in Genève een gooi naar de olympische limiet op de 1500m. De Belgische recordhouder op die afstand kon in Zwitserland rekenen op uitstekend tempowerk van de Poolse metronoom Adam Czerwinski. Die laatste leverde waanzinnig werk af tot en met 1000m. Vervolgens moest Debjani zelf aan de bak. Onze landgenoot verbaasde echter door in die slotfase een versnelling hoger te schakelen. Debjani stoomde over de finish in 3’33″06, een duidelijke verbetering van zijn eigen Belgisch record op de 1500m. Voor Debjani is het meteen ook een rechtsreeks ticket naar de Olympische Spelen in Tokio, waarvoor 3’35″00 gevraagd werd. Het totaal aantal rechtstreeks geselecteerde Belgische individuele atleten stijgt zo naar 15. Met zijn absolute topchrono is hij na de Brit Josh Kerr de tweede Europese performer in 2021 in openlucht. Op wereldvlak staat hij momenteel op de tiende stek. Debjani is meteen ook de eerste Belg ooit die tot twee keer toe onder 3’34 weet te duiken.

De atleet van CABW had maar liefst een voorgift van vijf seconden op Jan Friis. De Tsjech voelde in de slotfase de hete adem van Ruben Verheyden in de nek. De belofte van EA, die vorige week al de EK-limiet behaalde op de 800m, finishte in 3’39″44 en dook zo eveneens onder de EK-limiet. Voorlopig is Verheyden de derde snelste belofte van het moment. Hij wipt zo Pieter Sisk uit de selectie op de 1500m, al wist Sisk zich net zoals Verheyden ook al te plaatsen op de 800m. Fanny Smets was in het polsstokspringen goed voor een meer dan degelijke sprong over 4m40. Chloe Henry noteerde met 4m30, waardoor ze net als Smets haar beste prestatie van het zomerseizoen behaalde. Timothy Herman kwam niet verder dan 73m67 met de speer.

De andere hoogtepunten van de meeting in Genève leest u hier na.