Cynthia Bolingo heeft in het Franse Montreuil voor een absolute stunt gezorgd. Bolingo, afgelopen zaterdag op de IFAM Outdoor in Oordegem goed voor een PR op de 200m, stoomde in Montreuil naar een chrono van 50″75 over 400m. De atlete van CABW duikt zo als eerste landgenote ooit onder 51 seconden én bleef ook ruim onder de olympische limiet van 51″35. Bolingo was outdoor ook al in het bezit van het BR op de 300m. Het 16 jaar oude BR van Kim Gevaert (51″45) is daardoor (eindelijk) van de tabellen geveegd. Nafi Thiam overtuigde niet geheel tijdens het hoogspringen, maar de olympische kampioene in de zevenkamp won wel dankzij een sprong van 1m89. Elise Vanderelst noteerde een seizoenbeste op de 1500m.

Na Paulien Couckuyt en Thomas Van der Plaetsen afgelopen weekend is er opnieuw een Belg in geslaagd om de olympische limiet te behalen. In het Franse Montreuil knalde Cynthia Bolingo namelijk naar een verpulvering van het BR op de baanronde. Bolingo, die afgelopen zaterdag een bijzonder sterke indruk gaf tijdens een 200m op de IFAM Outdoor in Oordegem, vloog in Frankrijk uit de startblokken. Bolingo ging als leidster de laatste rechte lijn in, maar moest haar meerdere erkennen in Marileidy Paulino. Al is dat laatste relatief, want Bolingo klokte af na 50″75. De 28-jarige atlete verpulverde zo het BR van Kim Gevaert, die in 2005 goed was voor 51″45. Daarnaast dook Bolingo ook ruim onder de olympische limiet van 51″35. Met haar 50″75 is ze de op één na snelste Europese performer van het moment na ene Femke BolLieke Klaver vervolledigde in Montreuil het podium met 51″71.

Bolingo kwam in 2019 en 2020 niet in actie op de 400m in openlucht. De voormalige vice-Europese kampioene in zaal opteerde vorig jaar grotendeels voor de korte sprintnummers met de 100m en 200m. De atlete van CABW verbeterde tot twee keer toe het BR op de ongewone 300m, maar mag zich dus nu veruit de snelste landgenote ooit op de baanronde noemen. Eerder gaf Bolingo al aan over een bijzonder goed vormpeil te beschikken, maar pas echt te willen pieken in augustus met het oog op de Spelen van Tokio. In 2016 was ze al van de partij op de Spelen, toen weliswaar op de 200m. Camille Laus schuift door de topchrono van Bolingo op naar de derde plaats op de Belgische ranglijst aller tijden.

Thiam kan niet overtuigen, Vanderelst kraakt in slotronde

Nafi Thiam kwam in actie in Montreuil tijdens het hoogspringen. De olympische kampioene op de zevenkamp kon echter niet geheel overtuigen. Thiam wipte over 1m89, maar op 1m92 ging onze landgenote tot drie keer toe in de fout. Ze had duidelijk op meer gehoopt, maar haalde met 1m89 wel de overwinning binnen. Elise Vanderelst maakte haar opwachting in de 1500m en nam het initiatief aan de bel door een versnelling te plaatsen. De Belgische recordhoudster in zaal kon haar inspanning echter niet doortrekken tot aan de finish en moest vrede nemen met de vierde stek in een chrono van 4’07″81. Daarmee deed Vanderelst wel duidelijk beter dan haar chrono van de Diamond League in Gateshead, waar ze in verschrikkelijke omstandigheden niet in het stuk voorkwam en slechts 4’14″03 noteerde.