Liefde Schoemaker heeft zich gisteren in het Franse Bruay-La-Buissière verzekerd van een ticket naar het EK voor junioren op de 400m. Schoemaker, de Belgische recordhoudster bij de junioren op die afstand in zaal, legde haar baanronde af in 53″92. Daarmee bleef de atlete van MOHA onder de EK-limiet van 54″05. Schoemaker is zo de eerste juniore die zich plaatst voor een kampioenschap komende zomer. 

Liefde Schoemaker verscheen gisteren aan de start van haar tweede 400m van het seizoen. In het Noord-Franse Bruay-La-Buissière toonde de atlete van MOHA dat haar vorm in stijgende lijn zit. Schoemaker klokte er namelijk af na een seizoensbeste van 53″92. Daardoor is de juniore meteen zeker van deelname aan het EK voor junioren. De limiet voor dat EK in het Estse Tallinn bedraagt namelijk 54″05. Eerder dit jaar was Schoemaker al goed voor een Belgisch record op de 400m in zaal met 54″06.

Een PR is die 53″92 echter niet, aangezien de atlete als scholiere in 2019 53″32 neerzette. De 18-jarige atlete begon op 24 april haar zomerseizoen met een baanronde op de micromeeting in Oordegem. Toen beet ze echter haar tanden stuk op de EK-limiet. Gisteren schoot Schoemaker dus wél raak. Wil de atlete ook kans maken op een WK-ticket, dan moet ze de komende weken op zoek naar een duik onder 53 seconden, aangezien voor het WK in Nairobi 52″94 wordt vereist. Schoemaker is pas de eerste junioren die zich in het huidige zomerseizoen voor een EK plaatst. Voorlopig voert de atlete ook de Europese ranking aan, al is dat vroeg op het seizoen nog geen echte waardemeter. Drie beloften plaatsten zich al voor het EK in Bergen met Pieter SiskRémi Schyns en Eliott Crestan.