Rémi Schyns dook op 16 april ruim onder de EK-limiet voor beloften op de 3.000m steeple. Schyns had toen echter net zoals zijn concurrenten niet gerekend op het feit dat er aan een foute startlijn werd gestart. Het resultaat werd ongeldig verklaard, maar afgelopen weekend kreeg de 22-jarige atleet een nieuwe kans. Schyns greep die kans met beide handen en knalde Charlottesville, Virigina opnieuw duidelijk onder de limiet voor het EK. De opluchting was groot bij de atleet die de kleuren van de universiteit van Butler verdedigt.

Rémi Schyns verzekerde zich op 16 april als eerste landgenoot van een EK in openlucht in 2021, althans zo leek. Er dook echter na afloop van de ‘EKU Rick Erdmann Twilight’ in Richmond een probleem op. De startlijn van de 3.000m steeple was door de firma die verantwoordelijk was voor het aanbrengen van markeringen fout geschilderd. De atleten legden daardoor een kortere afstand van 3.000m met hindernissen af, waardoor het resultaat ongeldig werd verklaard. Het was een bittere pil voor Schyns, maar ook voor enkele van z’n concurrenten, waarbij één van hen zelfs een olympische limiet door de neus zag geboord worden.

Afgelopen zaterdag kreeg Schyns alvast een herkansing tijdens de Virginia Grand Prix in Charlottesville. Schyns liep er een voortreffelijke race en haalde zelfs de zege binnen voor Butler in een knappe 8’43″74, waarmee hij net geen tien seconden onder de limiet (8’53″18) voor het EK voor beloften bleef. “De afgelopen weken waren incidentrijk. Eerst was er de euforie met die mooie chrono en EK-limiet, maar dan volgde helaas het nieuws dat het om een ongeldige prestatie ging. Ik wist echter zelf dat ik in staat was om die chrono te behalen. Het is een ideaal scenario om meteen te bewijzen dat ik de limiet wel degelijk in de benen heb. Daardoor kan ik in alle rust toeleven naar het EK voor beloften”, vertelde Schyns aan onze reactie. Het EK voor beloften staat van 8 tot en met 11 juli gepland in het Noorse Bergen. De specialist op de steeple wil er met de nodige ambitie van start gaan.

“Ik ambieer toch wel zeker om in de finale te geraken. Vervolgens hoop ik om in de finale vooral een mooie wedstrijd te lopen. Er is veel mogelijk in zo’n finale en je moet net op het juiste moment in vorm zijn ook. Op langere termijn zit ik toch met de Olympische Spelen van Parijs in het achterhoofd. Het is uiteraard een doel, maar ik wil vooral in alle rust de komende jaren afwerken. Ik heb nog veel werk voor de boeg om effectief kans te maken op de Spelen, al is het zeker een droom”.

https://twitter.com/butlerXCTF/status/1388622077041823750