Rémi Schyns mocht zich afgelopen weekend als eerste landgenoot opmaken voor een EK in openlucht in 2021. Van zijn EK-limiet bij de beloften op de 3.000m steeple was echter geen sprake meer toen bleek dat de startlijn van die afstand niet juist was aangebracht op de piste. Daardoor krijgen alle atleten die deelnamen aan de wedstrijd een ongeldig resultaat naast hun naam en moet Schyns dus de komende weken op zoek naar de limiet. Voor de Amerikaan Craig Nowak was het zo mogelijk een extra bitter pil. Nowak voldeed namelijk op diezelfde meeting aan de olympische limiet. 

De coronacrisis gooit nog altijd roet in het eten van atleten, maar toch kwam er bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten hoopvol nieuws dankzij de EK-limiet voor belofte Rémi Schyns op de 3.000m steeple. Enkele dagen na die limiet volgde echter een koude douche. Schyns, die met 8’40″57 ruim onder de limiet dook, kreeg namelijk net zoals zijn concurrenten te horen dat de startlijn van de 3.000m steeple op de piste in Richmond niet correct werd aangeduid. Daardoor worden alle resultaten van afgelopen zaterdag ongeldig verklaard. De 22-jarige atleet zal dus de komende weken een nieuwe limietpoging moeten ondernemen, wil hij kans maken op een EK-selectie. Voor Craig Nowak was de koude douche indien mogelijk nog kouder, want Nowak dook met 8’21″49 onder de olympische limiet in Richmond. De Amerikaan zal dus net zoals Schyns een nieuwe poging moeten ondernemen. Het behalen van de limiet volstaat niet in de VS, aangezien daarvoor ook een podiumplaats vereist is tijdens de Amerikaanse trials.

Over de exacte afstand die de atleten zaterdag aflegden is voorlopig discussie. Volgens ‘New Generation Track & Field’ gaat het om maar liefst 48 meter, andere bronnen namen een lager cijfer in de mond. Hoe dan ook is het een frustrerende zaak, aangezien de resultaten in geen geval geldig kunnen verklaard worden. Zelfs al zou het verschil bijvoorbeeld amper acht meter bedragen zoals beweerd wordt door andere bronnen. Schyns reageerde zelf alvast strijdvaardig via Instagram. “Slechts nieuws, want blijkbaar heeft het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de startlijnen een fout gemaakt. Daardoor was het geen volledige 3.000m steeple en dus ook een ongeldige race. Het is jammer, maar ik weet dat ik de limiet kan behalen, dus nu is het gewoon zaak om een officieel resultaat neer te zetten”, vertelde onze landgenoot.