Isaac Kimeli heeft zijn debuut op de 10.000m niet gemist. Kimeli snelde in Stockholm naar de zege tijdens de ’25 laps to Tokyo’ in een tijd van 27’22″70, goed voor de tweede prestatie aller tijden in ons land én een extra ticket naar de Olympische Spelen in Tokio. Kimeli is al zeker van deelname aan de 5.000m in de Spelen. Daarnaast voldeed hij ook aan de WK-limiet van volgend jaar, die eveneens 27’28 bedraagt. Robin Hendrix verscheen ook aan de start in Stockholm. Hendrix moest echter het merendeel van zijn race solo afwerken en werd in de slotronde gedubbeld door trainingsmakker Kimeli.

Isaac Kimeli is duidelijk klaar voor de olympische zomer. Kimeli verscheen vandaag aan de start van zijn eerste 10.000m ooit in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Kimeli kwam er aan de start na een hoogtestage in eigen land. De vice-Europese kampioen op de 3.000m in zaal had er duidelijk zin in, aangezien hij zich mengde in de kopgroep. Die kopgroep had namelijk de olympische limiet van 27’28 voor ogen. Voor halfweg leek het tempo echter te traag te zijn bij die groep, maar daarna ging het tempo met een ruk de hoogte in.

Kimeli leek rond kilometer acht een moeilijk moment te beleven, maar verdapperde in de slotfase en trok zelfs helemaal naar voren bij het ingaan van de laatste ronde. Dankzij een splijtende slotronde klokte Kimeli af na 27’22″70, ruim onder de olympische limiet én goed voor de tweede plaats op de Belgische ranglijst aller tijden na Mohammed Mourhit. Kimeli doet zo onder meer beter dan Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi. Het is bovendien het op één na snelste debuut ooit door een Europeaan, na Mourhit die in 1997 27’17″09 noteerde. Er was nog méér goed nieuws voor Kimeli, aangezien hij zich met die chrono ook al als eerste individuele Belgische atleet plaatste voor het WK van volgend jaar in Oregon. Ook trainingsmakker Robin Hendrix verscheen in Stockholm aan de start. In tegenstelling tot Kimeli opteerde Hendrix niet voor een hoogtestage, aangezien hij in het kader van z’n schoolopleiding een verplichte werkstage moest afwerken.

De omstandigheden in Stockholm waren verre van ideaal, door een temperatuur van zes graden. Bovendien waaide er een stevige wind in het Olympisch Stadion in Stockholm. Bij de vrouwen ging de zege naar de Keniaanse Sheila Chepkirui in een chrono van 30’45″81.