Bondscoach Jacques Borlée zat met de handen in het haar in de aanloop naar de World Relays. Borlée beschikt namelijk in het Poolse Chorzow over slechts vier namen met zijn zonen Kevin en Dylan, Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden. Jonathan Borlée en Christian Iguacel moesten de afgelopen weken forfait gegeven. Een vervanger kon niet meer opgeroepen worden, waardoor minstens twee mannen vanavond een dubbele shift draaien in het Stadion Slaski. De bondscoach put echter moed uit het feit dat het kwartet in Polen hetzelfde team is dat op het WK in Doha van 2019 goed was voor brons. 

Elk nadeel heeft z’n voordeel, zo moet bondscoach Jacques Borlée de World Relays in de Poolse streek Silesia benaderen. Door het uitvallen van Jonathan Borlée en Christian Iguacel beschikt de trainer over slechts vier namen om zowel de 4x400m bij de mannen als de gemengde aflossing af te werken. Puzzelen met atleten is dus in tegenstelling tot andere kampioenschappen minder of niet aan de orde. Ondanks het gebrek aan reserves kijkt Borlée met veel vertrouwen uit naar de wedstrijden van vanavond. De reeksen van de 4x400m met de Belgian Tornados worden twee uur later gevolgd door de reeksen van de gemengde aflossing. “Onze teams gaan twee keer alles geven. Waarschijnlijk zullen de atleten in de gemengde aflossingen een paar tienden trager zijn, maar met de medische staf gaan we er alles aan doen om hen zo goed mogelijk aan de start te krijgen van die tweede uitdaging”, aldus Borlée tijdens een digitaal persmoment.

Met Kevin BorléeDylan BorléeRobin Vanderbemden en Jonathan Sacoor komt het kwartet in actie dat op het WK in Doha goed was voor brons. “De focus ligt vandaag volledig op de WK-selectie. Dit viertal won brons in Doha, dus het is gewoonweg een sterk team. Mijn zonen hebben er een heel goede stage opzitten en lieten vorige week in Rieti zien dat ze nu al over een goed vormpeil beschikken. Mits wat kleine aanpassingen bij Jonathan zal het bij hem ook vlotten. Robin kan altijd net dat tikkeltje meer in teamverband, dus dat belooft. We willen tonen aan onze geblesseerden dat we er nog altijd staan”, verduidelijkt de bondscoach.

Plaatsen beide teams zich voor de rechtstreekse finales van zondag, dan zijn de WK-tickets ook een zekerheid, aangezien de Tornados in de top tien moeten finishen en het gemengde team genoeg heeft aan een plaats in de top 12. Daardoor kan er morgen, als alles goed verloopt, gegokt worden op één discipline. “Daarover is nog niet beslist. We zullen het na vanavond evalueren”.

UPDATE: Sacoor en Kevin Borlée komen in actie tijdens gemengde aflossing

Het Belgische team heeft intussen aangekondigd dat Kevin Borlée en Sacoor vanavond de dubbel voor hun rekening nemen. Bij de vrouwen zullen Camille Laus en Cynthia Bolingo eveneens dubbelen.

Het kwartet dat in Chorzow aan de start verschijnt op de 4x400m – Foto: Quinten Lafort