Nu het indoorseizoen ten einde is gelopen, is het meer dan zinvol op een blik te werpen op de wereldranking van World Athletics die bijzonder belangrijk is met het oog op eventuele tickets naar de Olympische Spelen van komende zomer. Zeven landgenoten en drie teams zijn al zeker van Tokio, waar binnen 134 dagen de Spelen aanvangen. Daarnaast staan momenteel 21 landgenoten op een kansrijke positie op basis van de wereldranking. Een reeks landgenoten heeft er alle belang bij om tot en met het BK AC komende zomer alles op alles te zetten om naar Tokio afgevaardigd te worden.

Naast de zeven landgenoten en drie Belgische teams die al zeker zijn van de Olympische Spelen van Tokio lijken ook héél wat Belgen in aanmerking te komen voor een plaatsje in Tokio op basis van de wereldranking, die voor het eerst zal gebruikt worden om atleten toegang te geven tot een groot kampioenschap. Een aantal landgenoten heeft indoor een goede zaak gedaan met het oog op de zomer, anderen zijn dan weer enkele plaatsen verloren op de wereldranking, waardoor er voor hen nog werk aan de winkel is in openlucht.

Geen grote verschuivingen voor sprinters en hordelopers

Jonathan Sacoor – Foto: Golazo

Voor de sprinters en hordelopers zijn er geen reusachtige verschuivingen merkbaar. Op de 200m bij de vrouwen blijven Imke Vervaet en Manon Depuydt in de running voor Tokio met een respectievelijk 38ste en 51ste plaats. De top 56 heeft recht op de Spelen. Bij de mannen staat Robin Vanderbemden op de 37ste stek, waardoor veel moet fout lopen voor de Belgian Tornado om niet individueel afgevaardigd te worden. Op de 400m staan vier landgenoten op een kansrijke positie. Jonathan Sacoor (21ste), Kevin Borlée (22ste), Jonathan Borlée (38) en Dylan Borlée (44ste) behoren allen tot de top 48. Uiteraard is er slechts plaats voor drie landgenoten op de Spelen. Bij de vrouwen maakt Camille Laus nog kans met een 53ste stek, al moet ze dus zeker nog stijgen naar een plaatsje in die top 48. Cynthia Bolingo heeft bij gebrek aan prestaties in openlucht in 2019 voorlopig geen ranking, waardoor het afwachten wordt voor de Belgische recordhoudster in zaal.

Op de hoge horden blijven Eline Berings en Anne Zagré het goed doen met een respectievelijk 27ste en 29ste stek. Michael Obasuyi heeft een sterke sprong gemaakt en staat nu 31ste. Zowel op de hoge als lage horden mag de top 40 naar de Spelen. Ook voor Paulien Couckuyt lijkt er weinig mis te kunnen lopen, aangezien de Europese kampioene bij de beloften 24ste staat.

Crestan en Vanderelst met uitstekende beurt in zaal

Eliott Crestan – Foto: Golazo

Op de (middel)lange afstand hebben vooral beloften een goede zaak gedaan met het oog op Tokio. Renée Eykens zag het EK in Torun door de neus geboord door een appendicitis, maar hoeft zich geen zorgen te maken op basis van de ranking met een 28ste plaats. De top 48 op de 800m trekt naar Japan. Eliott Crestan heeft een mooie sprong gemaakt naar plaats 35. Op de 1500m heeft Elise Vanderelst een gouden zaak gedaan. Vanderelst is namelijk gestegen naar de 33ste plaats, waarbij de top 45 startrecht krijgt in Tokio. Ook Ismael Debjani staat op dezelfde plaats bij de mannen. Isaac Kimeli, die al zeker is van deelname aan de 5.000m, valt voorlopig net uit de boot op de 1500m met een 49ste stek, net voor zijn trainingsmakker Stijn Baeten op plaats 54.

Op de 5.000m is zoals hierboven vermeld al één naam zeker met Kimeli, die in Torun het zilver greep op de 3.000m en zo een uitstekende zaak deed met het oog op het WK van 2022. Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi zijn voorlopig goed voor de 31ste en 36ste plaats op de 5.000m, waarbij de top 42 naar Tokio mag. Bouchikhi heeft echter zijn zinnen op de marathon gezet en zal naar alle waarschijnlijkheid wegzakken op de ranking.

Vidts en Smets doet gouden zaak, Carmoy nog niet zeker

Fanny Smets – Foto: Golazo

In het hoogspringen bij de vrouwen kende Claire Orcel geen al te beste winter. Toch blijft de atlete met haar 25ste stek uitzicht houden op Tokio, aangezien daarvoor een top 32 vereist is. Merel Maes zou gezien haar prestaties in zaal en een drietal sterke wedstrijden in openlucht ook een gunstige ranking verkrijgen, maar aangezien Maes nog geen 16 was eind december 2020 maakt ze geen kans op Tokio. Thomas Carmoy kende wél een topwinter en dat is ook zichtbaar op de wereldranking. De derde van het EK indoor springt namelijk zes plaatsen omhoog en komt als 34ste slechts twee plaatsen tekort. Outdoor heeft de Europese juniorenkampioen nog veel marge om op te schuiven. In het polsstokspringen sprong Ben Broeders al drie keer de olympische limiet, waardoor de Belgische recordhouder zich geen zorgen moet maken. Voormalig Belgisch recordhouder Arnaud Art is gezakt naar de 37ste plaats en moet daardoor op een heus mirakel hopen. Fanny Smets is aan haar laatste jaar als topatlete bezig en maakte een héél goede beurt indoor. Smets stijgt namelijk dankzij een BR op het BK indoor én een degelijke EK indoor naar de 30ste stek, waarbij eveneens de top 32 nodig is. Bovendien staat de Zwitserse Büchler nog voor haar op de ranking, terwijl die atlete haar spikes al aan de wilgen heeft gehangen.

Noor Vidts is na haar zilveren plak in Torun gewoonweg zeker van Tokio. Met een 11ste plaats op de ranking van de meerkamp staat ze héél veilig. Hanne Maudens is op papier nog altijd een kanshebber als 23ste van de 24, al lijkt het onwaarschijnlijk dat de atlete alsnog haar kar keert. Maudens maakt namelijk gezien haar indoorseizoen kans om met de Belgian Cheetahs naar Tokio te mogen. Thomas Van der Plaetsen kwam door een blessure niet in actie in zaal, maar staat nog altijd op plaats 16, waarvoor al héél veel mis moet lopen, wil hij de Spelen missen.

Noor Vidts – Foto: Stefania Kodou

In de werpnummers is voorlopig slechts één landgenoot op basis van de ranking zeker van Tokio. Philip Milanov mag dan geen topjaren achter de rug hebben. Onze landgenoot blijft uitzicht hebben op de Spelen met de 22ste plaats van 32 discuswerpers. Vanessa Sterckendries heeft nog werk aan de winkel, niet onlogisch, aangezien ze vorig jaar geen punten kon sprokkelen omdat de kwalificatieperiode voor de Spelen in de zomer geschorst wordt. De Belgische recordhoudster met de hamer staat op dit moment 38ste.

Via deze link kan u zelf de ‘Road to Tokyo’ volgen per discipline. Hieronder kan u ook zien welke Belgen zonder de ranking zeker zijn van Tokio.

Isaac Kimeli 5.000m
Bashir Abdi Marathon
Koen Naert Marathon
Ben Broeders Polsstokspringen
Hanne Claes 400m horden
Hanne Verbruggen Marathon
Nafi Thiam Zevenkamp, verspringen en hoogspringen
Belgian Tornados 4x400m
Belgian Cheetahs 4x400m
Belgian mixed relay team 4x400m
De Belgian Tornados en Cheetahs na het behalen van de finale op het WK in Doha – Foto: Erik van Leeuwen