Nafi Thiam hakt pas na enkele wedstrijden de komende weken de knoop door rond een mogelijke deelname aan het EK indoor. Dat bevestigde de olympische kampioene op de zevenkamp tijdens een digitaal persmoment. Thiam verschijnt komende zaterdag aan de start van de tweede micromeeting van de Vlaamse Atletiekliga, waar ze de 60m horden voor haar rekening neemt. Na een reeks wedstrijden volgt dan in principe eind februari een beslissing over een mogelijke afreis naar het Poolse Torun voor het EK.

Nafi Thiam opent komende zaterdag haar indoorseizoen in de Gentse Topsporthal tijdens de tweede micromeeting van de Vlaamse Atletiekliga. De 27-jarige atlete neemt er de 60m horden voor haar rekening in het gezelschap van onder meer Eline Berings. Dat nieuws maakte de olympische kampioene zelf bekend tijdens een digitaal persmoment, waarin Thiam het onder meer had over haar stage op het eiland Guadeloupe, de blijvende onzekerheid door de coronacrisis en haar grote doel van komende zomer: de Olympische Spelen in Tokio. Al was de prangende vraag uiteraard of Thiam al een knoop heeft doorgehakt rond een mogelijke deelname aan het EK indoor in Torun.

“Na reeks wedstrijden in samenspraak met Roger beslissen”

Nafi Thiam – Foto: Lucien Lambotte

“Ik heb nog geen beslissing genomen over het EK, omdat het zoals gewoonlijk geen doel op zich is, al zou ik het wel leuk vinden. Het plan is om na enkele wedstrijden de komende weken een beslissing te nemen. Maar mijn voorbereiding op de Spelen blijft de grootste prioriteit. Na de 60m horden op micromeeting komende zaterdag verschijn ik normaal aan de start van het hoogspringen in Val-de-Reuil en het verspringen op het BK. Na die wedstrijden neem ik in samenspraak met Roger (Lespagnard, haar coach; red.) een beslissing. Heb ik geen pijntjes en houd ik een goed gevoel over aan die reeks wedstrijden op fysiek en technisch vlak, dan behoort het EK tot de mogelijkheden. Is dat niet het geval, dan is er uiteraard geen plaats voor een kampioenschap. Ik wil namelijk sterk genoeg zijn en geen mal figuur slaan op het grote toneel.”, aldus Thiam.

De meerkampster trok voor het eerst naar Guadeloupe voor een stage in het gezelschap van Anne Zagré. Het werd een stage die op het allerlaatste moment geregeld werd door de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt. “Die stage in Guadeloupe deed deugd om even terug te keren naar het relatief normale trainingsleven. Ik heb van het mooie weer geprofiteerd om de intensiteit op training te verhogen. De infrastructuur was er gloednieuw en we zijn er perfect ontvangen, waardoor ik met plezier terugblik op die stage.  Zeker omdat het de mogelijkheid gaf om even los te koppelen van het leven hier. Het zijn stresserende tijden om alles geregeld te krijgen, want als atleet hoop je eigenlijk zoveel mogelijk in alle rust te leven. In principe trek ik in april naar het Turkse Belek voor een eerste stage met het oog op de zomer”.

“Ik verwacht geen publiek op de Spelen”

Nafi Thiam – Foto: Jasper Jacobs

De geruchten rond een mogelijke annulatie van de Olympische Spelen in Tokio hebben Thiam onberoerd gelaten. De atlete gelooft echter wel dat ze in een leeg stadion aan de bak moet in Japan. “Ik heb de geruchten rond Tokio niet gelezen. We krijgen zelf updates van het IOC, waar ik een voorkeur aan geef en daar is geen sprake van een annulatie. Ik ga me er niet druk over maken, aangezien ik er zelf geen controle over heb. Mijn grootste doel is om te focussen op wat ik wel kan en dat me in de best mogelijke omstandigheden voorbereiden op de zevenkamp op de Spelen. In mijn hoofd verwacht ik geen publiek op de Spelen, waardoor het héél speciaal zal zijn, al maakte ik wel al eerder meerkampen mee op grote kampioenschappen waar er geen of weinig publiek aanwezig was tijdens bepaalde disciplines”.

Thiam verklapte ook al dat ze maar wat graag een zevenkamp wil afwerken voor de Spelen in Tokio. Een logische keuze lijkt Götzis te gaan worden, maar dat staat nog niet helemaal vast. De atlete gelooft ook dat ze sterker dan ooit is. “Is het mogelijk, dan doe ik zeker een zevenkamp in de aanloop naar Tokio. Op die manier kan ik alle disciplines testen en kan ik zonder grote vraagtekens de laatste voorbereidingen afwerken. Ik voel me sterker dan ooit, maar dat betekent niet dat resultaten meteen volgen. Op technisch vlak moet het plaatje ook kloppen en met het ver- en hoogspringen begin ik nu pas aan de eerste trainingen op volledige aanloop, daarom durf ik rond het EK ook nog geen knoop door te hakken. Het is wel raar om na bijna een jaar zonder wedstrijden (Thiam kwam voor het laatst in actie op het Frans kampioenschap in zaal op 1 maart 2020; red.) opnieuw naar wedstrijden toe te leven. Trainen is leuk, maar wedstrijden zijn de reden waarom je het net doet.”

De blessure van grote concurrente Katarina Johnson-Thompson is in geen geval een reden om deel te nemen aan het EK indoor. “Het is jammer voor haar en ik wens haar ook het allerbeste toe in haar revalidatie, aangezien het toch de bedoeling is om er een mooie strijd van te maken op de Spelen. De aan- of afwezigheid van bepaalde atleten gaat echter nooit een motivatie zijn om aan een bepaalde wedstrijd deel te nemen”, klonk het bij de olympische kampioene.

Nafi Thiam – Foto: Jeroen De Meyer