Renaud Lavillenie heeft slechts enkele uren kunnen genieten van zijn beste wereldjaarprestatie in het polsstokspringen. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan scherpte de 21-jarige Amerikaan KC Lightfoot het ‘collegiate record’ van Chris Nielsen aan met één centimeter tot 5m94. Lightfoot, die uitkomt voor de de universiteit van Baylor sprong zomaar even 11 centimeter hoger dan ooit tevoren. Het ‘collegiate record’ heeft een speciale reputatie, aangezien wereldrecordhouder Armand ‘Mondo’ Duplantis in 2019 het record tot 5m92 bracht, maar vervolgens profatleet werd en afscheid moest nemen van de Amerikaanse universiteitskampioenschappen. 

Renaud Lavillenie begon 2021 gisteren met een fantastisch rentree dankzij een sprong over 5m92. Lang duurde het feestje echter niet in Bordeaux, aangezien KC Lightfoot enkele uren later al twee centimeter hoger wipte met een polsstok in de hand. De 21-jarige Amerikaan verbeterde zo niet alleen zijn PR met maar liefst 11 centimeter, maar scherpte ook het felbegeerde ‘collegiate record’ aan dat op naam van Chris Nielsen stond met 5m93. Nielsen verbeterde vorige winter het record van niemand minder dan Armand ‘Mondo’ Duplantis, die in 2019 in de kleuren van LSU goed was voor 5m92.

Lightfoot is de zoveelste Amerikaan die op jonge leeftijd bewijst tot de wereldtop de behoren. Zijn 5m94 is goed voor de vierde plaats op de Amerikaanse ranking aller tijden in zaal. Sam Kendricks zal een selectie voor de Olympische Spelen in Tokio dus niet zomaar cadeau krijgen met een aantal landgenoten die in staat zijn om richting 5m90 en wie weet zelfs de magische zes meter te springen. Het Amerikaans record in zaal bedraagt 6m02 en staat op naam van Jeff Hartwig, de manager van onder meer Kendricks maar ook Sandi Morris. Kendricks was in het verleden al goed voor 6m01.

https://twitter.com/BaylorTrack/status/1350577533746601984