Salwa Eid Naser krijgt dan toch geen dopingschorsing na het missen van drie dopingcontroles. De wereldkampioene op de 400m in de derde chrono aller tijden gaat vrijuit, aangezien één van haar gemiste tests buiten de cruciale periode van 12 maanden valt waarin drie gemiste tests in principe een schorsing opleveren. 

Begin juni pakten zich donkere wolken samen boven niemand minder dan Salwa Eid Naser. De wereldkampioene op de baanronde van het WK in Doha zou namelijk drie dopingcontroles gemist hebben, waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid een schorsing zou krijgen die haar olympische medailledroom dwarsboomde. Naser mag zich echter gelukkig prijzen, aangezien er na een grondig onderzoek van de Athletics Integrity Unit van World Athletics aan het licht is gekomen dat de atlete niet in de fout ging bij haar gemiste controle op 12 april 2019.

De dopingcontroleur in kwestie had zich die dag namelijk vergist van adres, waardoor de controleur Naser telefonisch probeerde te bereiken. Dat bleek echter onmogelijk, aangezien het gsm-nummer in de database verouderd was. In het onderzoek naar Naser valt te lezen dat ze controles miste op 1 januari 2019, 12 maart 2019 en 24 januari 2020. Aangezien die laatste test niet binnen een periode van 12 maanden valt, gaat de atlete uit Bahrein met Nigeriaanse roots vrijuit. De AIU heeft haar wel op het hart gedrukt om hulp te zoeken in verband met het invullen van het ‘Anti-Doping Administration and Management System’ (ADAMS). Naser ondervindt al jaren problemen met het systeem, waardoor ze nu een beroep doet op een externe die haar whereabouts moet invullen. Op 24 januari van dit jaar liep het echter fout, omdat Naser aan het reizen was en de persoon verantwoordelijk voor de whereabouts onwel werd. “Wil ze haar eigen lot in handen hebben, dan zoekt ze best hulp”, klinkt het in het verslag van de AIU.

Opvallend was ook dat ze op het moment van haar voorlopige schorsing aanhaalde dat het missen van een dopingtest maar “normaal” was. De vraag rijst of Christian Coleman zich op een gelijkaardige manier zal kunnen ontdoen van een mogelijke schorsing die een deelname aan de uitstelde Olympische Spelen onmogelijk maakt.