Nafi Thiam zal niet voor het achtste jaar op rij de Gouden Spike winnen. Sterker nog: niemand maakt dit jaar kans op de trofee. Voor het eerst sinds de allereerste editie 1954 wordt de Gouden Spike niet uitgereikt vanwege het coronavirus en het verstoorde zomerseizoen voor veel atleten. Dat meldt Gery Follens, de voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga. 

Er zullen in 2020 geen laureaten van de Gouden Spike zijn. De beslissing komt er omdat de jury zich voornamelijk zou moeten baseren op het winterseizoen. Voor heel wat atleten werd het zomerseizoen danig verstoord door de coronacrisis. Daarnaast was er ook geen sprake van grote kampioenschappen, op uitzondering dan van het WK halve marathon in Gydnia vorige zaterdag “Willen we een prijs uitreiken, dan moeten we ons alleen gaan baseren op het winterseizoen. De meeste atleten hebben hun kansen niet kunnen verdedigen en heel wat internationale afspraken gingen niet door”, licht VAL-voorzitter Gery Follens toe. Het is de eerste keer sinds de oprichting van het evenement in 1954 dat er geen atleten worden gehuldigd.

Vorig jaar namen Nafi Thiam en Bashir Abdi de Gouden Spike in ontvangst. Thiam zette toen met haar zevende opeenvolgende trofee een record neer. Op een achtste is het voorlopig wachten. Beide atleten maakten het afgelopen jaar nochtans indruk. Thiam was indoor goed voor een stevig BR in het verspringen. Abdi verpulverde zijn eigen BR op de marathon met een tweede stek op de marathon van Tokio. Vervolgens verbeterde hij ook het BR op de uurloop tijdens de Memorial. Ben Broeders had een mooie concurrent kunnen zijn van Abdi, aangezien de polsstokspringer zowel indoor als outdoor goed was voor een BR van 5m80. Naast een olympisch ticket verzamelde de atleet van DCLA ook talloze podiumplaatsen op Diamond League-wedstrijden. Nina Lauwaert (uurloop), Cynthia Bolingo (300m) en Vanessa Sterckendries (hamerslingeren), maakten gezien hun BR’s eveneens kans op een gekleurde spike.