Het Goffertpark in het Nederlandse Nijmegen was vandaag de locatie voor een ‘geheime’ wedstrijd van vijf kilometer op de weg. Global Sports Communication en de Stichting Zevenheuvelenloop hadden hun schouders onder het project gezet. Bij de mannen pakte de 21-jarige Spanjaard Ouassim Oumaiz uit met 13’19, één seconde boven het ER van Jimmy Gressier. Mike Foppen zette met 13’31 een Nederlands record neer.

Hoe organiseer je een snelle vijf kilometer op de weg met een resem topatleten zonder een grote massa aan te trekken in coronatijden? Door het evenement zo geheim mogelijk te houden. Dat beseften de Stichting Zevenheuvelenloop en Global Sports Communication maar al te goed, zeker omdat de wedstrijd in Nijmegen moest plaatsvinden. Mike Foppen ging in eigen stad van start met erg concrete ambities. De 23-jarige atleet moest en zou het officieuze NR van Kamiel Maase (13’46) aanscherpen.

Foppen kon rekenen op de hulp van zijn trainingsgenoot Mohamed Abdirahman als tempomaker in de aanvangsfase. Na het wegvallen van de haas nam de Nederlander even het commando in handen, maar al snel was het de Spanjaard Ouassim Oumaiz die aan de boom ging schudden. Niemand had een antwoord klaar, waardoor het een onderling duel tussen de Nederlanders zou worden. Noah Schutte kon de schade op zijn landgenoot beperken en keerde in de slotfase ei zo na terug. Oumaiz stoomde onhoudbaar voort en finishte in een snedige 13’19, amper één seconde boven het ER van de Fransman Jimmy Gressier. Het Spaans record op de weg was een troostprijs voor Oumaiz. Foppen moest nog 12 seconden toegeven op de 21-jarige Spanjaard, die op het EK veldlopen in Tilburg alleen Jakob Ingebrigtsen voor zich moest dulden in de juniorenrace. Met 13’31 mag hij zich wel de kersverse Nederlandse recordhouder noemen.

Oumaiz – Foto: Global Sports Communication

Schutte strandde uiteindelijk op slechts vier seconden van zijn landgenoot. De top vijf werd vervolledigd door Benjamin De Haan en de Zweed David Nilsson, die met 13’42 een Zweeds record neerzette. Yannick Michiels finishte op een tiende stek in 14’11. Bij de vrouwen was Maureen Koster in afwezigheid van Susan Krumins, die de afgelopen weken met kleine blessures kampte, de beste. Koster kwam na 15’25 over de finish.

Foppen was bijzonder tevreden met zijn Nederlands record, zeker aangezien hij in actie mocht komen in eigen stad. “Ik woon op een vijftal minuten van het Goffertpark, waardoor er toch wat extra druk aanwezig was om te presteren. Het is bijzonder mooi dat het zo verlopen is. Het record zat tot vorige week niet in mijn hoofd, maar toen liep ik hetzelfde rondje en dook ik al onder de tijd. Sindsdien koesterde ik wel het doel om het record ook officieel op mijn naam te krijgen. Het geheimzinnige aan onze wedstrijd om 9u ’s ochtends in het park was wel bijzonder. Gisteren was ik op Papendal als toeschouwer op de testwedstrijd. Ik kreeg er de vraag waarom ik zelf niet deelnam. De reden kon ik echter tot vandaag tijdens mijn race niet geven”, vertelde Foppen aan de verzamelde Nederlandse pers.

Komende vrijdag komt de Nederlander in actie in het Zwitserse Bern op een 2.000m waar onder meer onze landgenoten Robin HendrixSimon Debgonies en Stijn Baeten aan de start verschijnen.