De eerste dag van het Nederlands kampioenschap in Utrecht heeft enkele knappe prestaties opgeleverd. Supporters moesten net zoals bij ons het nationaal kampioenschap van thuis uit volgen, maar Nederlandse Atletiekunie zorgde wel voor een livestream. In het Zweedse Göteborg liep Simon Debognies naar een PR op de 5.000m. Belofte Ruben Verheyden was in Lyon goed voor een knappe chrono.

Op het Nederlands kampioenschap in Utrecht kroonde Nadine Visser zich verrassend tot nationaal kampioene op de 100m met een stevig PR van 11”25. Visser verkeert duidelijk in bloedvorm en mag morgen aan de bak op haar geliefde hoge horden, waarop ze ongeslagen is in 2020. Gedoodverfd favoriete Marije Van Hunestijn en Naomi Sedney vervolledigden het podium. Joris Van Gool liet bij de mannen tot zijn eigen ongeloof de klok stoppen op 9”99. De derde van het EK in zaal op de 60m besefte echter snel dat de chrono niet klopte. De winnende tijd werd uiteindelijk gecorrigeerd naar 10”17.

Op de 5000m haalde topfavoriet en Nederlands recordhouder Mike Foppen zijn gram. Foppen verzekerde zich van de finale op de 1500m én liep naar de zege op de 5.000m. Hij hield Frank Futselaar en Stan Niesten achter zich. Diane Van Es was de beste bij de vrouwen op diezelfde afstand. Op de tweede dag van het NK komen morgen heel wat grote namen in actie. Dafne Schippers neemt het onder meer op tegen Lieke Klaver én hordensensatie Femke Bol tijdens de halve baanronde. Er is eveneens een livestream voorzien voor de tweede dag van het NK.

Klein PR voor Debognies in Zweden, Verheyden met knappe chrono

Simon Debognies – Foto: Golazo

Simon Debognies trok naar het Zweedse Göteborg voor een 5.000m op de Folksam Grand Prix. Debognies, die recent nog nipt boven zijn PR bleef in Dortmund, kon zich nu wel licht verbeteren. Met 13’36″68 deed hij ruim een seconde beter dan zijn voormalige besttijd. De winst op de 5.000m in Zweden ging naar Stewart McSweyn, die afgelopen zondag in Stockholm nog zijn PR op de 1500m aanscherpte. De Australiër deed de klok stoppen na 13’09″83. Op de Meeting de l’Est Lyonnais in de Franse stad Lyon kwam Ruben Verheyden aan de start van de 1500m. De atleet van EA scherpte zijn PR met anderhalve seconde aan door naar 3’40″72 te lopen. De derde van het BK op de 1500m bewijst dus dat hij ook in een internationaal veld zijn mannetje kan staan. In het Duitse Offenburg kwamen speerwerpers Timothy Herman en Cedric Sorgeloos in actie. De Belgische kampioen moest zijn meerdere erkennen in zijn jongere kompaan. Sorgeloos wierp zijn projectiel namelijk 76m73 ver, goed voor een derde stek. Herman moest vrede nemen met 73m06. De winst ging naar Johannes Vetter met voor hem “slechts” 84m03, de wind speelde de speerwerpers grondig parten in Duitsland.

Crouser zes keer voorbij 22m

In Des Moines, Iowa zorgde de Amerikaan Ryan Crouser voor een bijzonder stevige reeks in het kogelstoten. Crouser, de enige man die in 2020 al voorbij 22m gooide, stootte zijn kogel welgeteld zes keer voorbij die magische grens. Vier van de zes worpen gingen zelfs voorbij 22m50 met als uitschieter 22m72. De vice-wereldkampioen heeft duidelijk de goede vorm te pakken én kan mogelijk de komende weken een gooi doen naar het WR van landgenoot Randy Barnes (23m12).