Vier Belgen kwamen gisteren in actie op de ISTAF in het Duitse Berlijn. Ben Broeders en Elise Vanderelst kwamen in de buurt van Belgische records, maar schoten nipt tekort. Philip Milanov kende geen vlotte discuscompetitie, aangezien het op technisch vlak tegensputterde. Rani Rosius was vooral onder de indruk van de omstandigheden in Berlijn. Ze eindigde haar knappe zomer op een degelijke manier tijdens haar eerste 100m in groot internationaal gezelschap.

Ben Broeders bewees op de ISTAF nogmaals dat hij tot de absolute wereldtop in het polsstokspringen behoort. De sterkste Belgische atleet van het moment vloog over 5m72 en was zo goed voor een vierde stek. Op 5m82 wilde het niet lukken voor de Belgische recordhouder, die in openlucht op zoek is naar zijn eerste sprong over 5m80. “Ik voelde dat er meer in zat op die 5m82. Het waren echter moeilijke omstandigheden door die fel draaiende wind, een klassiek verhaal wel in zo’n groot stadion. Na die derde sprong op mijn openingshoogte was er toch sprake van de nodige opluchting. Ik ben vooral tevreden dat ik na die moeilijke start er echt iets van heb kunnen maken. Achteraf had ik pas door dat het een kopie had kunnen zijn van mijn kwalificaties op het EK in Berlijn van twee jaar geleden (waar Broeders drie nullen noteerde op de openingshoogte; red.). Al was ik er op zich echt niet mee bezig. Er is sindsdien heel veel gebeurd en veranderd. De wind blijft echter telkens verraderlijk in Berlijn, ook al was het een paar graden warmer in vergelijking met het EK. 5m72 in zo’n omstandigheden is dan toch gewoon dik oké”, begint de atleet van DCLA.

Ben Broeders – Foto: Quinten Lafort

“Het zou deugd doen indien ik een paar keer hoger kan gaan dan telkens in de buurt van die 5m70. Mijn grote doel was om consistent te zijn in grote wedstrijden en dat is aardig aan het lukken. Voorlopig zijn er nog geen ideale omstandigheden geweest, dus klagen ga ik niet doen. Het belangrijkste met het het oog op Rome en Doha (de twee laatste competities van de atleet; red.) wordt om voldoende te rusten. Daarnaast hoop ik dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen, dan spreek ik vooral over constante weersomstandigheden. Mijn pure vormpiek heb ik niet nodig om richting 5m80 te gaan indien de andere zaken kloppen”, voegde hij toe.

Rani Rosius: “Was heel overweldigend qua ervaring”

Voor de nieuwe Belgische sprinthoop Rani Rosius werd de ISTAF haar eerste ervaring in zo’n sterk internationaal veld op de 100m. De Limburgse was duidelijk onder de indruk van het grote stadion en dito namen met onder meer Dafne Schippers. Na een sterke start moest Rosius logischerwijs het hoofd buigen voor de grotere namen. Ze klokte in haar laatste wedstrijd van het seizoen af af na 11″63. “Het was heel overweldigend qua ervaring. De laatste tien minuten voor de start was ik voornamelijk aan het trillen, ook in mijn startblok was dat het geval. Toch klopte het in de eerste meters, maar daarna kon ik niet echt versnellen. Die gezonde stress maakt wel deel uit van zo’n eerste keer in zo’n stadion met dat soort concurrentie. Ik heb er echter héél hard van genoten en het smaakt absoluut naar meer”, aldus de gedeelde tweede performer aller tijden op de 100m in ons land.

Na een stevig winterseizoen knoopte Rosius aan met een gelijkaardige zomer. Die evalueert ze zelf met een knappe, maar weliswaar niet perfecte score. “Ik geef mijn zomer een 9/10, aangezien er altijd nog ruimte voor verbetering is. Mijn belangrijkste doelstelling volgend jaar wordt om alle stukjes van die 100m op hetzelfde moment perfect uit te voeren. Zo was mijn start héél goed vandaag (gisteren; red.), maar daarna kon ik het niet doortrekken. Tijdens de BK-finale waar ik 11″39 noteerde, ging ik trager van start en kon ik meer opbouwen. Mijn grote hoop is om de komende jaren genoeg internationale ervaring op te doen om zo naar snellere chrono’s gepusht te worden. Zitten daar grote kampioenschappen bij, dan is dat mooi meegenomen. Komende winter wil ik zeker knallen richting hopelijk een EK en WK in zaal”, vertelde Rosius.

Philip Milanov: “Technisch klopte het plaatje niet”

Philip Milanov kon zijn hoopgevende prestatie van een week eerder in Marseille niet bevestigen op de ISTAF. De Belgische recordhouder kreeg zijn discus niet voldoende onder controle en moest na drie worpen zijn koffers pakken. Met 59m16 bleef hij ver verwijderd van zijn beste worp dit seizoen van 63m51. “Natuurlijk een ik niet tevreden met mijn prestatie hier. Al probeer ik het ook wel te relativeren. Het is een bijzonder zwaar jaar naast mijn sport, mede door mijn stage voor mijn studies, waardoor ik hele lange dagen moest kloppen. Ik schroefde noodgedwongen mijn aantal trainingen terug naar zes per week en dat voel je echt wel. Ideaal is het allerminst, maar ik beschouw 2020 gezien alle omstandigheden niet als een belangrijk jaar. Marseille was een mooie opsteker, aangezien een overwinning in een buitenlandse competitie al een tijdje gelden was. Ik dacht dat ik op de goede weg zat, maar het technische plaatje klopte gewoonweg niet. Dinsdag krijg ik nog een kans om me te verbeteren in Zagreb”, klonk het bij de discuswerper. Elise Vanderelst passeerde niet door de mixed zone in Berlijn.

Philip Milanov – Foto: Golazo