Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft tijdens de Diamond League in Lausanne opnieuw van zich laten horen. Het Zweedse wonderkind klaarde met zijn polsstok een sprong over 6m07, goed voor een verbetering van zijn eigen outdoorrecord met twee centimeter. Over twee dagen komt Duplantis in actie op de AG Memorial Van Damme waar hij ongetwijfeld opnieuw hoge toppen zal willen scheren. Wereldkampioen Sam Kendricks kwam tot een fraaie 6m02 en toont zo dat hij na een minder indoorseizoen weer helemaal terug is.

De Diamond League in Lausanne koos voor een format waarin enkel plaats was voor polsstokspringers. In het stadscentrum van de Zwitserse stad was het vooral uitkijken naar het duel tussen wereldrecordhouder Armand ‘Mondo’ Duplantis en wereldkampioen Sam Kendricks. Het was de jonge Zweed die dit seizoen met voorsprong de beste indruk door de voorbije twee manches van de Diamond League telkens over de zes meter te springen. De wereldrecordhouder in zaal begon ook in Lausanne overtuigend aan zijn competitie. Wanneer de lat naar 6m02 ging, had Duplantis nog steeds geen enkele foutpoging achter zijn naam staan.

De lat ging vervolgens naar 6m07, exact twee centimeter boven het PR in openlucht dat Duplantis sinds de EK-finale in 2018 achter zijn naam heeft staan. Ook die barrière werd meteen bij zijn eerste poging overbrugd. Deze straffe sprong leverde hem in één klap een Zweeds record, een Diamond League-record en beste wereldjaarprestatie op. Met 6m07, de beste sprong in 26 jaar tijd, schuift het fenomeen op van de vierde naar de tweede plaats op de ranglijst aller tijden. Alleen Sergey Bubka ging outdoor hoger met 6m14, een hoogte die Duplantis het voorbije indoorseizoen meermaals overschreed bij het neerzetten van zijn wereldrecords van 6m17 en later 6m18.

Foto: Chris Cooper – Bauhaus Galan

De vice-wereldkampioen viel na zijn straffe sprong over 6m07 nog de beste prestatie in openlucht aan van Bubka (6m14). Na één afgebroken poging hield hij het voor bekeken doordat het te donker werd om nog veilig te kunnen springen. Vrijdag zal Duplantis ongetwijfeld opnieuw een aanval willen doen op die recordhoogte. In het Koning Boudewijnstadion krijgt hij het gezelschap van onder meer Ben Broeders en olympisch kampioen Thiago Braz.

Ook Kendricks kon van een begenadigde dag spreken. De Amerikaan kwam dit seizoen nog niet hoger dan 5m81, maar zijn seizoensbeste werd in Lausanne stevig bijgesteld. Op uitzondering van een enkele misser op 5m62, bleef Kendricks eveneens lange tijd foutloos. Hij had net als Duplantis genoeg aan één poging op 6m02. Op 6m07, één centimeter boven het persoonlijk record van Kendricks, was het wel over en uit voor de wereldkampioen, al zal de atleet ongetwijfeld met opgeheven hoofd de Zwitserse stad verlaten. Zijn 6m02 is de beste prestatie ooit in een competitie om niet te winnen, u leest het goed.

Ook bij vrouwen Zweden boven

Bij de vrouwen stonden er door de afwezigheid van Sandi Morris en Katerina Stefanidi minder ronkende namen op de startlijst. Ook daar was het uiteindelijk Zweden boven aangezien Angelica Bengtsson het laken naar zich toetrok door als enige over 4m72 te springen. Holly Bradshow, de winnares van de Diamond League in Stockholm, werd tweede met 4m64.

Photo by Tomas Sisk / Golazo