Sondre Nordstad Moen heeft in het Zweedse Kristianstad de langste afstand ooit door een Europeaan op een uur tijd genoteerd. Die verwoording kan geforceerd klinken, maar daar is een logische reden voor. Moen deed met 21.131m namelijk beter dan het Europees record van Jos Hermens (20.944m in 1976). De voormalige Europese recordhouder op de marathon liep echter op de Nike Vaporfly NEXT%, een schoen die sinds de meest recente aanpassingen van de schoenenregels niet langer welkom is op de piste.

Sondre Nordstad Moen kwam gisteren in Kristianstad aan de start met een duidelijk doel voor ogen: op één uur tijd beter doen dan het ER van Jos Hermens. Die laatste was in 1976 goed voor 20.944m. 44 jaar na datum deed de Noor wel beter door 21.131m te noteren. Al zal zijn prestatie de recordboeken niet halen. Moen haspelde zijn uur aan 2’50 per kilometer namelijk af op de beruchte Nike Vaporfly NEXT%, een schoen die al voor veel ophef zorgde. Op de weg mag van die schoen gebruikt gemaakt worden, een ander verhaal wordt het op de piste waar een zool van 25mm de grens is sinds de meest recente aanpassingen aan de schoenenregels.

De Noor had gehoopt om de recordpoging op een ander paar schoenen af te leggen, maar een alternatief van zijn eigen kledingsponsor geraakte niet tijding in Zweden. Daardoor was Moen op voorhand al kansloos om het ER op zijn naam te zetten. Eerder deze week had de coach van de atleet, Renato Canova, nog gesmeekt bij World Athletics om de regel van 40mm toe te laten bij alle afstanden op de piste boven 10.000m. Los van de controverse rond het schoeisel van Moen was het wel een indrukwekkende prestatie. Op 4 september vallen Mo Farah en Bashir Abdi het WR aan op de AG Memorial Van Damme. Beide heren bevestigden al niet op de Vaporfly, of een variant ervan, te lopen.

1 REACTIE

  1. De nieuwe regels gaan toch pas in vanaf december? En gelden ook alleen voor schoenen met spikes meen ik.. Is dit een andere regeling?

Reacties zijn gesloten.