Op 11 juni staat met de Impossible Games in de Noorse hoofdstad Oslo een stevige atletiekmeeting gepland in coronatijden. Vandaag maakten de organisatoren nog enkele nieuwe namen en disciplines bekend. De meest opvallende discipline is zonder twijfel de 2.000m waarin ‘Team Ingebrigtsen’ in Oslo het opneemt tegen ‘Team Cheruiyot’ in Nairobi.

De organisatie van de Impossible Games pakt op 11 juni uit met topatletiek waarbij de coronamaatregelen in Noorwegen en daarbuiten gerespecteerd worden. Armand ‘Mondo’ Duplantis neemt het op tegen Renaud Lavillenie, die in zijn tuin in actie komt. Karsten Warholm jaagt op een voor hem ‘haalbaar’ WR op de 300m horden van 34″48. In het discuswerpen maakt de Zweedse wereldkampioen Daniel Stahl zijn opwachting.

Timothy Cheruiyot – Foto: Golazo

Vandaag maakte meeting director Steinar Hoen echter bekend dat er een nieuw concept komt met een soort ‘ploegentijdrit’ van 2.000m waarin twee teams van vijf atleten tegen elkaar strijden. ‘Team Ingebrigtsen‘ neemt het op tegen ‘Team Cheruiyot‘. Speerpunten binnen beide teams zijn respectievelijk Jakob, Filip en Henrik Ingebrigtsen en wereldkampioen Timothy Cheruiyot en voormalig wereldkampioen Elijah Manangoi. De opgetelde tijd van de beste drie atleten per team telt in de uitslag. ‘Team Cheruiyot’ loopt de ongebruikelijke 2.000m vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De Keniaanse federatie is maar wat blij om een steentje te kunnen bijdragen en steunt het project over de volledige lijn. De unieke strijd wordt opgedragen aan de in januari overleden Australiër Maurie Plant, die als manager en atletiekkenner ook een sterkhouder was binnen de organisatie van de Bislett Games.

Filip Ingebrigtsen zal voor zijn deelname aan de ‘Maurie Plant Memorial Race’ ook het Noors record op de 1000m aanvallen. Dat staat al sinds 1996 op naam van Vebjorn Rodal met een tijd van 2’16″78. De kans is groot dat de voormalige Europese kampioen zich tijdens de ‘ploegentijdrit’ wegcijfert voor zijn broers om hen een kans te geven op het Europees record van Steve Cram op de 2.000m (4’51″39). Cram zal de race van commentaar voorzien. Op de 300m horden bij de vrouwen maakt Europees kampioene op de lage horden, Léa Sprunger, haar opwachting. De vierde van het WK in Doha neemt het op tegen de Noorse Amalie Iuel, die in de halve finales van het WK strandde en de Deense vice-olympisch kampioene Sara Slott Petersen.

Léa Sprunger – Foto: Jeroen De Meyer

Ook voor de virtuele fans van het lange werk is er plaats op de Impossible Games. Sondre Nordstad Moen zal namelijk een gooi doen naar het 21 jaar oude Europees record op 25.000m (en dus geen 25 kilometer op de weg). Daarvoor moet Moen een tijd van 1u13:57 realiseren. Als afsluiter van de rijkelijk gevulde atletiekavond staat een 3.000m gepland waarin Karoline Grovdal jaagt naar het nationaal record van Grete Waitz (8’31″75).