Naast het Belgisch geweld in Finland trok een trosje Belgen gisteren ook de grens over naar Nederland of Duitsland. Ben Broeders en Elien Vekemans trokken met BR-ambities naar Vught. Een reeks beloften bewees zich dan weer zowel op Nederlandse, als Duitse bodem op de 800m en 1500m.

Ben Broeders en Elien Vekemans kregen in het Nederlandse Vught ideale omstandigheden voorgeschoteld in het polsstokspringen. Vekemans, die bij haar seizoensopener in het Franse Amiens het junioren-BR naar 4m26 bracht, toonde veel gretigheid bij onze noorderburen. Na een gelukte sprong op 4m20 in haar tweede poging ging de lat naar 4m30, de grens die de atlete maar wat graag wil slopen in 2020. Vekemans zag haar gretigheid ondanks drie sterke sprongen nog niet beloond. Volgende week krijgt ze op de Brussels Grand Prix een herkansing. De winst bij de vrouwen ging naar de Nederlandse Femke Pluim met 4m30.

Broeders hoopte in Vught zijn seizoensbeste van 5m71 te bevestigen. Tot en met 5m62 legde de Belgische recordhouder een foutloos parcours af. Daarna greep Broeders naar een andere stok. Op 5m72 klopte het plaatje echter niet voor onze landgenoot, die nochtans in een supervorm verkeert. Ook hij kan echter volgende week in Brussel aan de bak. Het lijdt geen twijfel dat de man van DCLA uit is op revanche. De winst in Vught ging naar de Duitser Bo Kanda Lita Baehre. De Europese beloftenkampioen én vierde van het WK in Doha wist als enige 5m72 te overschrijden.

Ben Broeders in Vught – Foto: Quinten Lafort

In Vught kwamen ook een reeks Belgen aan de start van de 800m en 1500m. Mirte Fannes en Mariska Parewyck noteerden degelijke chrono’s in een gemengde dubbele baanronde met respectievelijk 2’05″00 en 2’06″40. Op de 1500m kwam Ruben Verheyden, vorig jaar goed de finale op het EK voor junioren, in actie. Verheyden vertoefde de afgelopen twee weken in het Zwitserse Sankt Moritz. Die hoogtestage legde hem geen windeieren, want met 3’42″53 zette hij meteen een PR van meer dan een seconde neer. Op de 3.000m was Ward D’hoore goed voor een vierde stek in 8’04″73. Eerder op de dag had Nina Lauwaert een 3.000m afgewerkt in Ede. Lauwaert liep in een gemengde race naar 9’11″55. Woensdag was de atlete al goed voor 15’49 op een 5.000m in het Franse Amiens.

Vanoppen verpulvert 1500m-PR

Thomas Vanoppen – Foto: Golazo

Thomas Vanoppen liet Nederland noodgedwongen links liggen voor het Duitse Pfungstadt. De atleet van ACHL kreeg een buitenkans in een internationaal gekleurd 1500m-veld en greep die kans ook met beide handen. Vanoppen liep als vierde over de streep in 3’41″82. Daarmee doet hij zowaar bijna vijf seconden beter dan zijn voormalige besttijd van 3’46″74.

“De bedoeling was om een goede 3.000m op te zoeken, maar door het wegvallen van de Flanders Cup in Huizingen en de meeting in Vught (waar atleten uit de Antwerpse provincie niet welkom waren; red.) moest ik op zoek naar een alternatief. Gelukkig kon ik rekenen op Marc Corstjens om me last minute in te schrijven in Duitsland. Een benadering van mijn PR was al mooi geweest, maar dit komt echt out of the blue. Ik voelde al enkele weken dat ik in topvorm verkeerde, maar dit overtreft mijn stoutste dromen”, aldus Vanoppen.