Tim Van de Velde heeft zijn zomerseizoen gisteren op knappe wijze geopend. De 20-jarige atleet trok naar het Nederlandse Papendal voor een 1500m en stelde allerminst teleur. Van de Velde graaide meteen een eerste zege van het korte seizoen mee in een nieuw PR van 3’40″61. De atleet van DUFF wil de komende maanden maar al te graag enkele cruciale barrières slopen.

De laatste wedstrijd van Tim Van de Velde dateerde al van 1 maart. Toen was de 20-jarige atleet goed voor de nationale veldlooptitel bij de beloften in het Park van Laken. Sindsdien moest hij noodgedwongen toekijken hoe wedstrijden op zich lieten wachten, tot hij een uitnodiging kreeg om zich te bewijzen op Papendal in Nederland. De Belgische recordhouder bij de junioren op de 3.000m steeple imponeerde door onder meer de Nederlander Robin Van Riel achter zich te laten. Van Riel finishte vorig jaar op het EK voor junioren nog op het 1500m-podium. De chrono van Van de Velde mocht er met 3’40″61 ook absoluut zijn, aangezien hij zo zijn PR met een halve seconde aanscherpte.

“Het was bijzonder om opnieuw een nummer op te spelden. Conditioneel ben ik zeker goed, maar plots moet je die knop omdraaien om die wedstrijdmentaliteit aan te spreken. Het tempo in de race zelf voelde best comfortabel aan, maar je voelt toch duidelijk dat wedstrijdritme vereist is om op het einde die echte push te ervaren. Die kreeg ik gisteren nog niet uit mijn benen”, verklaart de atleet.

Tim Van de Velde – Foto: Erik Van Leeuwen

“Er waren twee hazen voorzien. De eerste 400m passeerden we in 57 seconden, waardoor de toon gezet was. Robin (Van Riel; red.) had zich in het spoor van de hazen genesteld en ik kon hem volgen. Bij het wegvallen van de laatste haas zag ik mijn kans schoon. Vervolgens heb ik de koppositie niet meer afgestaan. Het is heel goed verlopen, maar toch was er een beetje voorzichtigheid in mijn aanpak geslopen. Die echte vermoeidheid aan de finish had ik nog niet. Het doet echter wel deugd om mijn zomer zo te starten. Het bevestigt dat ik over bepaalde kwaliteiten beschik”, voegt hij toe.

“Mentaal oplapwerk verricht in coronatijden”

Van de Velde kende het afgelopen jaar enkele teleurstellingen als atleet. Op het EK voor junioren in Böras was hij dé favoriet op de 3.000m steeple als beste Europese performer. Europees eremetaal kwam er niet na een finale waarin niet over het juiste stel benen beschikte. In december kon hij evenmin overtuigen op het EK in Lissabon, zijn laatste wedstrijd als junior. Sinds de jaarwisseling vergaat het de belofte echter beter en dat bewees hij gisteren nogmaals.

“Ik heb de afgelopen jaren niet altijd laten zien wat ik waard was op belangrijke momenten, ondanks alle moeite die ik erin heb gestoken. Die mindere EK’s hebben er stevig ingehakt. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er veel tijd was om zaken te bespreken en lessen te trekken uit het verleden. Er is mentaal oplapwerk verricht in coronatijden en daar pluk ik nu al de vruchten van. Ik ben op de goede weg en kijk uit naar een kort en krachtig zomerseizoen”, aldus Van de Velde.

Tim Van de Velde – Foto: Golazo

“2020 zie ik eigenlijk vooral als een groeijaar. Dat heb ik beslist toen corona de bovenhand nam en het zomerseizoen in gevaar kwam. Voor mij hoefde er deze zomer eigenlijk niet veel op wedstrijdvlak. Ik voel dat ik de winter goed ben uitgekomen. Op conditioneel vlak is er veel basiswerk verricht, waarbij ik mijn aantal kilometers heb opgedreven. Ondanks die kilometers voel ik me nu veel frisser in vergelijking met andere jaren. Ik zie de coronacrisis als een soort geluk bij een ongeluk, waardoor ik een ideaal moment heb gekregen om alles op punt te stellen. In januari heb ik een psycholoog onder de arm genomen. Ook op andere vlakken zetten we (samen met zijn trainer Marc Nevens; red.) kleine of grotere stappen in de juiste richting”.

“Proberen om Tokio te halen”

De coronacrisis heeft de ambities van het talent niet getemperd. Van de Velde droomt namelijk van Olympische Spelen in Tokio. Op de 3.000m steeple geeft 8’22″00 recht op een rechtstreeks ticket naar Japan. Al is er ook de mogelijkheid om via de ranking naar de Spelen af te zakken. Het PR van de atleet bedraagt 8’33″80.

“We hebben een doel bepaald en dat is best simpel: proberen om Tokio te halen. Ik wil er gewoon echt voor gaan en mogelijk word ik daardoor beloond. Ik ondervind nooit moeite om te trainen en als zo’n doel tot de mogelijkheden behoort, dan ben je des te meer gemotiveerd. Ergens mag en moet ik mezelf de tijd te geven om te ontwikkelen, maar zo’n Spelen maak je geen vijf keer mee”, verduidelijkt hij.

Tim Van de Velde – Foto: Golazo

Die gretigheid met het oog op volgend jaar is ook deze zomer van de partij. “Ik wil drie cruciale barrières slopen. Op de 800m moet ik eindelijk eens onder die 1’50 duiken. Op de 1500m ben ik gisteren net boven mijn doelstelling gebleven om onder 3’40 te gaan. Dan is er natuurlijk nog de steeple waar ik maar al te graag een tijd onder 8’30 wil noteren. Vandaag staat een 800m als test gepland op mijn eigen club. Komende woensdag trek ik normaliter naar het Duitse Regensburg voor een eerste steeple. Vervolgens staat ook de 1500m gepland op de Flanders Cup in Huizingen”.

“Na begin augustus staat mijn planning nog niet volledig vast. Het BK staat uiteraard op de planning al moet ik nog beslissen of het de 1500m of 3.000m steeple zal worden. Op de 1500m heb ik al zilver en brons beet, dus eigenlijk ontbreekt slechts één podiumplaats (lacht; red.). Vorig jaar was het BK een grote opsteker na een moeilijker periode in de nasleep van het EK voor junioren. De Nacht van de Atletiek kan ook een mooie gelegenheid worden om me te bewijzen”, besluit Van de Velde.