Ryan Crouser heeft gisteren in eigen land voor één van de prestaties van de atletiekzomer getekend. De 27-jarige Amerikaan noteerde in Marietta, Georgia een waanzinnige 22m91 met zijn kogel. Daarmee verbetert de olympische kampioen zijn PR met één centimeter. Hij schuift zo op naar de derde plaats op de ranking aller tijden. Katie Nageotte was eveneens in Marietta goed voor een beste wereldjaarprestatie in het polsstokspringen.

Imponeren in onzekere tijden, het is een talent en dat weet ook vice-wereldkampioen en regerend olympisch kampioen in het kogelstoten Ryan Crouser. De 27-jarige Amerikaan kwam gisteren voor de tweede maal deze zomer in actie. Crouser begon met een hoogvlieger aan zijn competitie met 22m15, goed voor de beste wereldjaarprestatie. Vervolgens zou hij zichzelf verbeteren naar 22m24 en 22m73. In zijn gekende stijl haalde Crouser verschroeiend uit in de zesde en laatste poging op de American Track League Summer Series meeting in Marietta, Georgia.

Met 22m91, een verbetering van zijn PR met één centimeter, mag Crouser zich de derde performer aller tijden noemen. Die positie moet hij wel delen met regerend wereldkampioen Joe Kovacs en de Italiaan Alessandro Andrei. Vorige week had de olympische kampioen zijn zomerseizoen geopend met een degelijke 21m87.

Nageotte in vorm

In het polsstokspringen bij de vrouwen werd het uitkijken naar Katie Nageotte, die net zoals Crouser vorige week haar seizoen opende in Marietta met een degelijke 4m70. Zeven dagen later toonde Nageotte dat haar vorm duidelijk in een stijgende lijn zit. De 29-jarige Amerikaanse vloog namelijk over 4m83, een verbetering van haar outdoor-PR met één centimeter. Ze verbeterde zo ook de beste wereldjaarprestatie die tot gisteren op naam van de Sloveense Tina Sutej stond met 4m75. De lat ging na 4m83 nog naar 4m92, maar dat bleek letterlijk te hoog gegrepen.

In Portland stond ‘The Bigger Friendly’-meeting, een initiatief van onder meer Oregon Track Club en de trainingsgroep van Pete Julian, gepland. Shannon Rowbury bewees op de 3.000m dat ze nog lang niet afgeschreven is op haar 35ste. Rowbury trok het laken naar zich toe in 8’40″26. Alleen Karoline Grovdal legde in 2020 een 3.000m sneller af. De Noorse was op de Impossible Games in Oslo goed voor 8’37″58. Konstanze Klosterhalfen, die op 14 augustus normaliter aan de start verschijnt voor de Diamond League in Monaco, opteerde voor een uitstap naar de 1000m met een PR van 2’37″05 tot gevolg. De Botswaan Nijel Amos, de snelste 800m-loper van de afgelopen jaren in openlucht, liep moeiteloos naar 1’15″86 op een 600m.

https://twitter.com/jgault13/status/1284676099641876489