Het wedstrijdseizoen ligt al even stil en ook onze Belgische atletiektoppers moeten hun plannen herzien. Onze podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. In de derde aflevering blikken we terug en vooruit met Ben Broeders en Eline Berings. Berings is na enkele rustigere weken weer de intensiteit aan het opkrikken. Toch tempert ze de verwachtingen: “Ik ben altijd heel ambitieus, maar ik weet ook dat ik deze zomer geen 12”7 ga lopen.”

De derde aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel te bekijken en beluisteren.

2020 kon mogelijk Eline Berings haar laatste jaar als topsporter worden. De hordeloopster plaatste zich al snel voor het WK indoor en won dankzij een goede winter heel wat plaatsen op de World Ranking met oog op de Olympische Spelen. Alles leek perfect te verlopen, tot de hele wereld plots op slot ging. “Het was een jaar waar ik nog meer naar uitkeek dan anders. Ik kon gelukkig al snel de knop omdraaien en mij op nieuwe dingen focussen. Ik heb even een stapje teruggezet op training, maar de intensiteit werd ondertussen weer opgebouwd. Toch weet ik dat ik deze zomer geen 12″7 ga lopen op de 100 meter horden.”

Aan gretigheid en doorzetting nog lang geen gebrek. Of de Europese indoorkampioene van 2009 dan toch niet nog een extra jaar wil doordoen? “Ik heb zeker al plannen in mijn hoofd voor de toekomst, maar het is nog te vroeg om knopen door te hakken. Ik heb een duidelijk idee van wat ik wil doen en ik denk dat de kans vrij groot is dat ik op zijn minst probeer om er nog een jaar bij te doen. Voorlopig zit ik alleen nog met veel vraagtekens omtrent de haalbaarheid. Financiële ondersteuning wordt een zeer belangrijke factor. Als de situatie waarin ik nu zit niet wordt aangepast, dan wordt het onmogelijk om door te gaan en wordt de keuze voor mij gemaakt. Ik moet het gevoel hebben dat ik het 100% kan doen, want anders begin ik er niet aan.”

Als (sport)psychologe van opleiding heeft Berings alvast wel al duidelijke plannen voor haar tweede carrière. “Ik hoop dat het ooit een evidentie wordt dat, en zeker op het hoogste niveau, atleten en coaches gaan samenwerken met een sportpsycholoog. Er hoeft helemaal geen probleem te zijn alvorens die stap te zetten. Sportpsychologie kan helpen om met allerlei aspecten binnen de topsport te leren omgaan. Dat gaat van omgaan met blessures of kritiek van pers, tot voorbereiding op wedstrijden of hoe je als coach je atleet moet begeleiden op kampioenschappen. Het zou een meerwaarde zijn mocht het onderdeel worden van een sporttraject en daar wil ik na mijn sportcarrière heel graag aan meewerken.”

DERDE AFLEVERING 

Bekijk en beluister hieronder het volledige gesprek met Eline Berings en Ben Broeders. Er wordt onder meer nog gesproken over de dopingperikelen in de atletiekwereld, de kinderwens van Berings, innovaties binnen de sport en de strijd om het BR met Anne Zagré. Veel kijk- en luisterplezier!