Vorige week liepen de broers Jakob en Henrik Ingebrigtsen met succes een vijf kilometer op eigen bodem in Noorwegen. Vandaag kwam de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger in Schwechat in actie. De bronzen medaillewinnaar van het afgelopen WK in Doha in het discuswerpen was goed voor twee worpen voorbij 68 meter. Hij benaderde zo zijn eigen nationaal record én kwam met een ongeldige poging zelfs in de buurt van de magische 70 meter. 

De atletiekwereld zal nog even geduld moeten uitoefenen alvorens opnieuw op volle snelheid uit te pakken, maar dat weerhoudt enkele atleten er niet van om sterk voor de dag te komen. Dat bewezen onder meer de beste polsstokspringers ter wereld al tijdens de Ultimate Garden Clash van World Athletics en de broers Jakob en Henrik Ingebrigtsen door onder het Noors record op de vijf kilometer op de weg te duiken.

Het hoopvol nieuws van de dag komt uit Schwechat in Oostenrijk waar discuswerper Lukas Weisshaidinger zijn zomerseizoen opende. De Oostenrijkse recordhouder werkte twee wedstrijden af van zes pogingen, met een pauze van een half uur. Hij werd vergezeld door twee nobele onbekenden. In de eerste van twee ‘reeksen’ wierp de derde van het WK in Doha zijn discus zomaar even 68m63 ver. Daarmee benaderde hij zijn eigen nationaal record van 68m98 en de beste wereldjaarprestatie van Fedrick Dacres met 69m67. Het was niet de enige stevige poging van de Oostenrijker, aangezien hij ook 68m19 noteerde en een wel héél nipte ongeldige poging noteerde waarin zijn discus na 69m75 landde.

Weisshaidinger en zijn trainer – Foto: Oostenrijks Olympisch Comité

Zowel Weisshaidinger zelf als zijn coach waren achteraf bijzonder tevreden met de stevige seizoensopener achter gesloten deuren. “Ik had me geen beter begin van de zomer kunnen bedenken. Het is een droom, zeker door de wind die nogal onstuimig waaide”, vertelde de atleet. “Lukas heeft alle verwachtingen overtroffen vandaag. Ik had absoluut niet verwacht om hem nu al in zo’n vorm te zien. Technisch waren zijn worpen op absoluut topniveau”, voegde zijn trainer Gregor Hogler toe bij Olaf Brockmann. In totaal waren tien mensen aanwezig op de wedstrijd. Naast de drie atleten en bijhorende trainers waren ook twee juryleden een fotograaf op de piste. Daardoor paste het evenement binnen de geldende coronamaatregelen in Oostenrijk, waarbij maximaal tien mensen mogen betrokken zijn in een sportevenement.

Eerste reeks: (x – 63.25 – 68.63 – 66.31 – 65.82 – x)
Tweede reeks: (x – 67.21 – 68.19 – 66.13 – x – 67.49)