Timothy Herman heeft er sinds vorig jaar in eigen land een stevige concurrent bij met jonge leeuw Cedric Sorgeloos. Herman en Sorgeloos schelen tien jaar en trainen onder normale omstandigheden geregeld samen. De speerwerper, die in oktober zijn dertigste verjaardag viert, hoopt dat hij komende zomer nog in actie kan komen met het hoog op de Olympische Spelen van volgend jaar. Net zoals Sorgeloos zag hij eind maart de European Throwing Cup al door de neus geboord door het coronavirus.

Speerwerper Timothy Herman laat het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio met één jaar niet aan zijn hart komen. Herman is vooral tevreden dat hij en zijn gezin in goede gezondheid verkeren. “Met het uitstel van de Spelen en andere wedstrijden ben ik niet zozeer bezig. Veel belangrijker is het om virusvrij te blijven en te zoeken naar manieren om optimaal te trainen. Mijn voorbereiding op komende zomer was tot nu toe namelijk perfect verlopen. Het blijft zoeken om optimale omstandigheden te verkrijgen om in het huidige klimaat verder te werken. Stabilisatie is iets dat je thuis kan doen, maar kracht- en werptrainingen vormen een probleem”, aldus Herman.

“Ik kan helaas geen gebruik maken van de Gentse Topsporthal, al tien jaar mijn uitvalsbasis voor heel wat trainingen, dus met het oog op de zomer zou het handig zijn indien daar de komende weken verandering in komt. Op die manier kan ik me namelijk optimaal voorbereiden op het EK. Werpen doe ik voornamelijk in mijn eigen tuin, maar dat zijn worpen van maximaal 50 meter (het PR van Herman bedraagt sinds vorig jaar 80m48; red.). Uiteraard hoop ik dat ik binnenkort opnieuw wat verdere worpen kan afwerken”.

Timothy Herman – Foto: Johnny De Ceulaerde

Het EK in Parijs is een belangrijk doel voor de speerwerper. Daarvoor moet de atleet van ACME zijn PR met een kleine meter aanscherpen tot 81m31. “Mijn motivatie wordt niet aangetast door de huidige situatie. Ik train om zo ver mogelijk te werpen en push mijn lichaam tot het uiterste. Net zoals iedereen hoop ik dat het EK er komt, maar laat ons eerst en vooral hopen dat we nog enkele wedstrijden kunnen meepikken. In Parijs liggen aardig wat punten te rapen voor de wereldranking en er is natuurlijk ook nog dat Belgische plaatsje op de AG Memorial Van Damme in het speerwerpen. Gaan beide evenementen door, dan zou ik er een goede zaak kunnen doen om mogelijk kans te maken op de Spelen in Tokio van volgend jaar dankzij mijn plaats op de wereldranking (op de uitgezuiverde ranking staat Herman momenteel 42ste, de top 32 mag normaal gezien naar de Spelen; red.)”, besluit de vierde performer aller tijden in ons land.